Baltpool – Euroopas ainulaadne rahvusvaheline energiabörs

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Veel 24 miljonit samasugust puutükki ja saategi osaleda Baltpooli biojäätmete- ja energiabörsil. 70 MWh on minimaalne kauplemiskogus.
Veel 24 miljonit samasugust puutükki ja saategi osaleda Baltpooli biojäätmete- ja energiabörsil. 70 MWh on minimaalne kauplemiskogus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Puidujäätmetest ning puidust tehtud kütustestki on saanud kaup. Kui on kaup, siis saab olla ka börs, kus sellega kaubeldakse. Baltpool on Leedus, Lätis, Eestis, Poolas, Taanis, Soomes ja Rootsis toimiv biokütusebörs, millel osalejaid praegu 435. Mullu tehti sellel Leedu ettevõtete asutatud börsil ühtekokku 5629 tehingut ja müüdi 5,4 teravatt-tunni ulatuses biokütuseid, börsi käibeks kujunes 54,9 miljonit eurot, mis teeb keskmiseks megavatt-tunni hinnaks 10,2 eurot.

Börsikauplemisel on oma lävendireeglid: müüma ja ostma saab tulla 70 megavatt-tunnise energiakogusega, millele vastab umbes 24 tonni kütteks sobivat biomassi.

Eestis on Baltpooli suurim klient Enefit. Artikli kirjutamise ajal oli biomassi hetkehind Eestis 12,7 eurot megavatt-tund.

Baltpoolil läheb kaubaks kõik, mis ohutu ja energiat sisaldav: palkidest ja hakkpuidust kuni puidugraanuliteni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles