Jaak Uibu: Reformierakonna sovetiaegne rahvastikukäsitlus (21)

Jaak Uibu
, meditsiinidoktor
Copy
Jaak Uibu.
Jaak Uibu. Foto: Mailiis Ollino

Rahvastikukriisi komisjoni likvideerimine oli viga, kirjutab Riigikogu 13. koosseisu Eesti rahvastiku toetusrühma konsultant Jaak Uibu. 

Üle-eelmisel kolmapäeval enne poolt kolme öösel jõudis riigikogu ette otsuse «rahvastikukriisi lahendamise probleemkomisjoni moodustamine» muutmise (338 OE) esimene lugemine. Selle neutraalselt kõlava otsuse taga on tegelikult komisjoni kaotamine dubleerimise vähendamise ja majandusliku põhjenduse ettekäändel. Otsuse eelnõu pärineb Eesti Reformierakonnalt ja Eesti Keskerakonnalt. Et just Keskerakond selle komisjoni ellu kutsus, siis saaks Jüri Ratas kasutada Tarass Bulba sõnu koolilapse kirjandist: «Mina olen sinu sünnitanud, mina sinu ka tapan!»

Eelnõu kannab Mark Võrklaeva ja uurimise all oleva Mailis Repsi allkirju. Et majanduslik kokkuhoid on 50 000 eurot ja dubleerimine vältimatu, kuna rahvastikuküsimused on niikuinii valitsusorganite vahel jaotunud, siis on kaherealine seletuskiri primitiivne ja kohane vaid lõpetamata kooliharidusega isikutele. Kui Keskerakonna laps – rahvastikukriisi komisjon – ei täida vanemate ootusi, siis ei pea veel tema eluküünalt kustutama. Küll tuleb otsida põhjuseid komisjoni tegevuses, miks see ei täitnud riigikogu ootusi.

Omaette küsimus on, kuidas võib riigikogu liige, kes ametivandes on kinnitanud ustavust Eesti Vabariigile, minna ründama riigi peamist tunnust – rahvastikku. Või on tegemist riigireetmisega?

Neli aastat tagasi, 10. aprillil 2017 tegin ettekande riigikogu rahvastikukriisi probleemkomisjonis. Selles teatasin, et rahvastikutaaste ressurss on vähenenud 26 aastaga ümmarguselt 1/3 võrra. Küsisin, et kui täna ei ole rahvastikukriis, siis mis see on. Ja kui on kriis, siis tuleb rakendada ka kriisivastaseid meetmeid. Üllatav on, et rahvastiku­kriisi erikomisjoni

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles