AliExpressi kaupa müüakse Eesti käsitöö pähe (2)

Brita-Maria Alas
Copy
Eesti käsitööna reklaamitav kübar hinnaga 25 eurot.
Eesti käsitööna reklaamitav kübar hinnaga 25 eurot. Foto: Kuvatõmmis Eesti veebipoest

Eesti veebipoodides märkab mõnikord Hiina odavkaubaga äravahetamiseni sarnaseid esemeid. Näiteks ühe noore ettevõtja toodangu puhul, kes reklaamib oma töid kui Eesti käsitööd. Käsitsi olevat tehtud nii kõrtest kübar kui ka posu rõivaid, ometi leiab neile koopiad AliExpressist.

«Uus rõivabränd meie väikesest Eestist!» tutvustab koduleht. «Meie tooted on tehtud siira armastuse, loovuse ja kirega. Me kõik peame tagama, et meie nahk oleks alati hästi koheldud ja kaitstud, seega otsustasime luua oma Eesti-käsitöö rõivabrändi, mis tekitab sulle koduse tunde isegi kui lähed välja!» lubab müüja. Samasuguse lubaduse leiab ka Instagramist nii ettevõtte kui ka mõjuisikute postitustest, kes kutsuvad kliente Eesti brändi toetama.

Pole ju saladus, et netis leidub piisavalt vahendajaid, kes müüvad üleilmseid brände – Guccit või Makitat – autentse eseme pähe. Isegi kui bränd on vähetuntud, võib ka AliExpressi kaup olla kellegi teise looming. Säärase tegevusega nörritatakse nii disainereid, käsitöölisi kui ka tarbijaid. Keegi ei tee eetika-järelevalvet.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles