Eesti joonisfilmi suur Raamat

Copy
Filmirežissör Rein Raamat
Filmirežissör Rein Raamat Foto: Tallinnfilm/eesti Filmi Instituut

Mina kohtusin Rein Raamatuga, kes täna saab 90-aastaseks, esimest korda 1972. aasta detsembris. Olin just tulnud Nõukogude armeest, kus juhuslikult nägin ajakirjas Kultuur ja Elu uudist, et Tallinnfilmis on tema eestvedamisel ja juhtimisel loodud joonisfilmide osakond. Et olin varem käinud kaks aastat Heinz Valgu juures karikatuuri õppimas, oli mulle kohe selge, kuhu ennast pakkuma minna.

Lootsin saada joonistajaks, aga sain hoopiski operaatori assistendiks. Nõustusin heameelega, mulle oli tähtis, et saaksin joonisfilmide osakonda tööle. Peagi edutati mind juba operaatoriks. Raamatuga ma esimestel aastatel töö asjus kokku ei puutunud, tema filmide operaatoriks oli üks teine operaator, mina töötasin koos Aavo Paistikuga. See-eest nägin, kuidas töö stuudios kulges.

Tuleb kohe öelda, et Raamat rajas stuudio küllaltki tugevale vundamendile. Ta valis tolle aja kohta ainuvõimaliku variandi ja kutsus appi Moskvast Sojuzmultfilmi tegijad. Moskva stuudio animaatorid ja ümberjoonistajad sõitsid Tallinna meid õpetama, mille tulemusena saime korraliku animatsioonialase kirjaoskuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles