Paksud on uued supermodellid? (12)

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Tess Hooliday ja Ashley Graham rõhutavad rõõmuga vormikat figuuri ja on eluterveks eeskujuks paljudele suurematele naistele.
Tess Hooliday ja Ashley Graham rõhutavad rõõmuga vormikat figuuri ja on eluterveks eeskujuks paljudele suurematele naistele. Foto: SCANPIX

Kuulsad ja imetletud kaunitarid kaaluvad üha rohkem. Kõikjal paitavad pilke külluslikud kurvid ja lopsakalt terved punapõsed. Tippdisainerite etendustes kõnnivad pluss-modellid ja keegi ei imesta. Kurvika ilu imetlemisest ja hindamisest on viimaks ometi saanud normaalsus.

Loe ka: Ülekaalulised söövad sageli väga eeskujulikult. Probleem peitub muus

Eesti mehed on rääkinud: «Alla saja kilo pole mingit ilu!»

Kes elavad pidevas kaaluhirmus? Kes peidavad paaniliselt mõnd paika oma kehal, mis nende endi meelest on häbiväärne? Midagi, mis neil iluideaalist veel puudu on?

Oh ei, need pole lopsakad naised. Need on tihtipeale modellid ja fitnesskaunitarid. Halastamatu enesekriitika

Kõige saledamad-siredamad meie seas terroriseerivad end kõige armutuma enesekriitikaga. Halvimal juhul lõppeb see tõsiste psüühika- ning toitumishäiretega, kuid õnnetuks teeb ka kergemal juhul. Milleks end ometi piinata? Milleks ohverdada vabatahtlikult kaalupaanikale rahulolu endaga ning elu nautimise õigus? Teist sama karmi kriitikut kui naine ise enamasti maamunal ei leidu!

Teist sama karmi kriitikut kui naine ise enamasti maamunal ei leidu!
Populaarne plussmodell Tess Holliday Chromat moelaval, New York Fashion Week.
Populaarne plussmodell Tess Holliday Chromat moelaval, New York Fashion Week. Foto: Mike Coppola

Paks kõlab endiselt halvasti

Kas sõnal paks on hea, halv või neutraalne tähendus? Korraldasime küsitluse saamaks teada, milline on eestlase jaoks sõna varjund.

71% negatiivne

18% neutraalne

11% positiivne

Miks? Paks raamat ei haavuks, kui teda nii nimetataks. Kas poleks elu lihtsam ja solvumisi vähem, kui pikk ja lühike, paks ja peenike oleks meie silmis kõik neutraalsed määratlused. Ja seda nii sõnas kui ka tähenduses - kui me otsustavalt lõpetaksime nii enda kui teiste puhul inimese väärtuse ja kehakaalu seostamise.

Avalikkus mõistab liigkõhnade modellide kasutamise avalikult hukka, kuid neid luusib moelavadel senini. Õnneks paneb peaaegu iga endast lugupidav ning avalikust arvamusest hooliv moemaja lavale ka pluss-suuruses kaunitarid. Külluslikud iludused teenivad hiigelsummasid ning neid teatakse nime- ja nägupidi. Võib isegi öelda, et just nemad on hõivanud trooni, kus 90ndatel peesitasid supermodellid. Nüüd on peenikestest iludustest saanud üsna anonüümne lahjade lainetus, isegi erialainimesed ei vaevu nimesid meelde jätma, sest popid näod vahetuvad kiiremini kui kellegi korralik staarikonto tuntuse skaalal jõuaks kopsakaks paisuda.

Kurvikate iidol ja üks maailma kuulsamaid pluss-modelle Ashley Graham valib läbipaistva liibuva kleidi ka lapseootel olles. Imetlusväärne eeskuju!
Kurvikate iidol ja üks maailma kuulsamaid pluss-modelle Ashley Graham valib läbipaistva liibuva kleidi ka lapseootel olles. Imetlusväärne eeskuju! Foto: John Palmer/mpi/capital Pictures

Uue aja supermodellid

Kurvikate käsi käib palju paremini! Üks maailma pluss-suuruses esikaunitare Ashley Graham kaalub 91 kilo ning tema puusamõõt on 117 cm. Ameeriklanna näib kaasmaalaste seas siiski pigem sale kui lopsakas, volüümide ilu pääseb mõjule just moelaval õblukeste kõrval.

Külluslikud iludused teenivad hiigelsummasid ning neid teatakse nime- ja nägupidi. Just nemad on hõivanud supermodellide trooni.

Kuid imetletud iluduste ning pluss-modellide hulka kuulub ka Tess Holliday. Kasvu on tal modelli kohta napilt, vaid 165 cm, kuid seda korvavad naise karisma, sarm ning kehakaal, mis on ligikaudu 138 kg. Talje on Tessil 124 ja puus 142. Moeloojad on vaimustuses!

Kurve ei pea peitma! Tess Hollliday annab head eeskuju.
Kurve ei pea peitma! Tess Hollliday annab head eeskuju. Foto: Doug Peters

Siin võiks mõttepausi võtta kõik need õnnetud naised, kes end paari näiliselt liigse sentimeetri pärast asjata hurjutavad ja porgandipaastuga piitsutavad. Unusta kaal, mis sul oli kahekümnendates, ära vaata kadedalt kondise sõbranna poole, viska ahju naisteajakirjad, kui sealsed ideaalid su enesehinnangu alla sikutavad. Kaal ja ümbermõõt on suhtelised numbrid, mis inimese otsaees vastutulijale ei plingi. Küll aga paistab kaugele eneseusk. Ning igas kaalus naine võib selle nupu sisse vajutada ja otsustada: ma olen ilus just sellises vormis, nagu loodus on mind loonud. Rohkem on rohkem! Kellelgi kõrvalisel pole õigust teise keha kommenteerida või kritiseerida.

Ashley Graham rõhutab oma uhkeid kurve rõõmuga igal ajal elus.
Ashley Graham rõhutab oma uhkeid kurve rõõmuga igal ajal elus. Foto: Rw/mpi/capital Pictures

Igal kaunitaril omad mõõdud

Tavamodell peab mahtuma suurusnumbrisse. Pluss-kaunitaride puhul selliseid reegleid pole. Loeb isiksus, eriline ja ainulaadne sarm. Just see, mida hindame ja imetleme päris naiste puhul! Sotsiaalmeediast võib jääda kallutatud mulje, et üks väärastunud iluideaal on lihtsalt teise sama võimatuna asendatud. Ka lopsakate puusade juurde kuulub peenike piht ja küllusliku kurvikuse keskele eksib lame kõht. Normaalses maailmas seda enamasti ei eksisteeri ja pole vajagi! Ebaloomulik naelutab pilgud, sest see on veider. Häiriv. Vangistav. Tähelepanu ei teeni vaid ilus, loomulik ja inimlik.

Pluss-modeel AZ Factory disainis. Paris Haute Couture - jah, ka moemaailma viimases kõhnade kantsis möllavad kurvid!
Pluss-modeel AZ Factory disainis. Paris Haute Couture - jah, ka moemaailma viimases kõhnade kantsis möllavad kurvid! Foto: Fashionpps

Kes end vargsi pluss-suuruses kaunitaridega võrrelda soovib, võib rahulikult teadmiseks võtta, et mingeid radikaalseid taljesid see maailm ei soosi. Liivakellakuju loob juba see, kui talje on saledam kui puusad. Laias laastus peetakse ideaalseks suhet, kus taljemõõt moodustab puusaümbermõõdust 75–80 protsenti. Mõõtke ja premeerige end tordiga, pole see ju enamikule naistele sugugi kättesaamatu!

Kurvikas artist Bebe Rexha Victorias Secreti laval, juba 2018.
Kurvikas artist Bebe Rexha Victorias Secreti laval, juba 2018. Foto: Sipa

Isegi inglid kosuvad

Victoria's Secreti imekauneid ingleid peetakse kättesaamatu ilu sümboliks ning paljude naiste ebapiisavustunde ja madala enesehinnangu kurja juureks. Esmalt olgu öeldud, et need kaunitarid on tavamodellidest suuremad ja tervislikumad. Ja uus aeg on tõstnud pluss-suuruses kaunitarid ka Victoria's Secreti modellide sekka. Eeskujude looja otsekui näitab selgelt, et ka suur on imetlusväärne ja ilus! Huvitaval kombel esitletakse lopsakamate kaunitaride kehal seni veel soodsamaid sarju, põhibrändi kallimad tooted peavad veel kõhnemate kehadega leppima. Kiiduväärt algatus on tehtud, kuid arenguruumi jagub.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles