Koroonapandeemia mõjus teise samba pensionifondidele väga kosutavalt (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
LHV Roheline pensionifond särab, aga teise samba pensionifondide senise lipulaeva, Andres Viisemanni juhitud LHV fond L tootlus on langenud väga tagasihoidlikuks.
LHV Roheline pensionifond särab, aga teise samba pensionifondide senise lipulaeva, Andres Viisemanni juhitud LHV fond L tootlus on langenud väga tagasihoidlikuks. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kui vaadata teise samba pensionifondide aastaseid tootlusi, siis esmapilgul paistavad need täiesti uskumatuna. Ühe fondi (LHV Roheline) aastane tootlus on 85 protsenti, kolme fondi (LHV Indeks, SEB Indeks 100 ja Swedbank ja Swedbank K1990-1999 Indeks) üle 40 protsendi – neist kahe tootlus peaaegu 50 protsenti – ja kolmel (Luminor A Pluss, Swedbank K100 ja Tuleva Maailma Aktsiad) üle 30 protsendi. (Fondide tootlused on 17. märtsi seisuga.) Seitsmest üle 30-protsendilise tootluse saavutanud fondist on neli indeksifondi, mis tähendab, et nende fondide portfellid kujunevad alusindeksi järgi automaatselt, ja kolm aktiivselt juhitavat fondi. Viimane tähendab, et nende portfelle juhivad fondijuhid.

Kuna koroonaviirusest tingitud turgude kukkumisest möödub täpselt aasta, ei ole ilmselt väga õige aastase tootluse põhjal mingeid järeldusi teha. Tundub, et õigem oleks vaadelda ja võrrelda kuue kuu tootlusi ehk seda, kuidas käitusid pensionifondid eelmise aasta neljandas ja selle aasta esimeses kvartalis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles