Aivar Mäe kohtuasi jõudis reedel otsaga riigikohtusse (4)

Priit Pullerits
Copy
Aivar Mäe.
Aivar Mäe. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kuigi teisipäevases «Duubli» telesaates heitsid rahvusooper Estonia töötajad politseile teatri endise juhi Aivar Mäe vastu esitatud ahistamissüüdistuste uurimisel ette erapoolikust, esitas politsei reedel ikkagi riigikohtusse kassatsioonikaebuse Mäe väärteomenetlust puudutava Harju maakohtu otsuse kohta.

Mis on kaebuse täpsem sisu, seda politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Postimehele ei avaldanud, öeldes: «Enne kohtumenetluse lõppu ei ole meil võimalik sisulisi asjaolusid kommenteerida.»

Kaebus lähtub sellest, et Harju maakohus tegi kuu aega tagasi otsuse, mis tühistas Mäele seksuaalse ahistamise eest määratud 400-eurose väärteotrahvi.

Mäe esindaja vandeadvokaat Paul Keres on enda sõnul kassatsioonikaebuse sisuga tuttav, kuid ta ei soovinud seda Postimehele kommenteerida.

Teisipäeval rääkis TV 3e saates «Duubel: Õhtune vahetus» Estonia balletiartist Seili Loorits-Kämbre, kuidas ta käis politseis ja rääkis seal Mäest palju positiivset, mille peale politsei oli tema sõnul üllatunud. Loorits-Kämbre meenutas saates, et politsei küsis, kes võiks tema kiitvat juttu Mäe kohta kinnitada, mispeale andis ta pika nimekirja, kust politsei oli mõned nimed ka kirja. «Aga tänase päevani pole nendega ühendust võetud,» lausus Loorits-Kämbre.

Politsei peab uurimise käigus koguma tõendeid mõlemalt poolt, nii neid, mis õigustavad, kui neid, mis süüstavad.

Estonia ooperilaulja Angelika Mikk, kes samuti on hoidnud skandaalis Mäe poolele, rääkis «Duublis», kuidas ta pidas ise vajalikuks minna politseile ütlusi andma, sest politsei oli palunud neil, kel on midagi Mäe teemal öelda, seda teha. «Politsei küsis minult, kas ma tulen Aivari poolt või vastu rääkima,» meenutas Mikk. «Küsisin, kas te kutsute inimesi selle järgi, et teil on vajalikku materjali vaja.»

Mikk ütles, et talle helistati politseist hiljem kaks korda tagasi ja üritati veenda, et tal ei ole vaja tulla ütlusi andma. «Sest kui ma ei olnud midagi seksuaalset pealt näinud, siis neil ei olnud huvi mind kuulata,» lausus Mikk.

Samuti rääkis Mikk saates, kuidas talle valmistas palju nördimust, et seoses ainsa intsidendiga Estonia turundusosakonna koosolekult, mis kohtusse jõudis, oli politsei kutsunud tunnistama ainult Mäed süüdistanud Lisanna Männilaane soovitatud tunnistaja. Kõiki teisi, kokku kuut tunnistajat, kes vaidlusalust situatsiooni Miku sõnul samuti nägid, isegi ei kutsutud kohale, vaid neile ainult helistati.

Postimees küsis politseilt, kas ja kuidas kavatseb PPA reageerida «Duublis» kõlanud Estonia teatri esindajate etteheidetele, et politsei käitus Mäe vastu esitatud ahistamissüüdistusi uurides erapoolikult, ilmutades huvi üksnes nende tunnistuste vastu, mis tulid Mäele kahjuks, ja eirates huvi tunnistuste vastu, mis tulid Mäele kasuks.

Politsei pressiesindaja vastas, et nad on saatega kursis, on seda vaadanud ning teavad, mis seal räägiti. Pressiesindaja lisas, et «iga asja [mis politsei aadressil kõlab] südamesse võttes ei saa seda [politsei]tööd teha».

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles