Killustikutootmine trügib vägisi koduhoovile (19)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Harku karjäär on Šabanovite kodu juba ümber piiranud, nii et pererahvas pääseb liikuma üksnes autoga.
Harku karjäär on Šabanovite kodu juba ümber piiranud, nii et pererahvas pääseb liikuma üksnes autoga. Foto: Eero Vabamägi

Kolm põlvkonda elavad lubjakivikarjääri serval ning kannatavad juba aastaid müra, vibratsiooni ja tolmu käes. Sama saatus võib tabada veel paljusid Harjumaa kodusid.

Majast mõnekümne meetri kaugusel on Harku karjäär, teisel pool mülkaks sõidetud tee. Linna pääseb ainult mööda ligi kilomeetripikkust porist kruusateed, kus sõidavad varahommikust hilisõhtuni killustikku vedavad veokid – nii elab perekond Šabanov juba aastaid.

Tegu on Harku ja Saue valla piiril oleva Tammi teega, mille üks ots läheb välja Paldiski maanteele, teisele poole sõites jõuab Tabasallu. Tee on saanud oma nime kunagise Peeter Suure merekindluse raudteetammi järgi. Maja, kus Šabanovid elavad, on endine merekindluse raudtee jaamahoone. Üle sajandivanune tollase tüüpprojekti järgi ehitatud kivimaja võis kunagi päris uhke välja näha, kuid karjääri lähedus on sellele hävitavalt mõjunud. Üldjuhul on merekindluse hooned ajaloomälestistena riikliku kaitse all, kuid see maja mitte.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles