Soomerel oleks riigipeaks kandideerimisel toetajaid vastastest rohkem (1)

BNS
Copy
Tarmo Soomere.
Tarmo Soomere. Foto: Sander Ilvest

Teaduste akadeemia presidendil Tarmo Soomerel oleks Eesti presidendiks kandideerimisel rohkem toetajaid kui vastaseid, selgus Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti ASi küsitlusest. 

18. märtsil ilmunud Eesti Rahvusringhäälingule antud intervjuus ütles Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, et tema oleks valmis kandideerima Eesti presidendiks. Sellest tulenevalt uuris Ühiskonnauuringute Instituut Eesti inimestelt, kuidas nemad suhtuksid Soomere kandidatuuri. 

Soomere kandideerimise kohta küsiti, kas vastaja toetaks Soomere valimist järgmiseks Eesti presidendiks? 37 protsenti vastas «jah» või «pigem jah», 21 protsenti «pigem ei» või «ei» ning 42 protsenti ei osanud eelistust öelda.  

Seega oleks Tarmo Soomerel Eesti presidendiks kandideerimisel inimeste seas tõenäoliselt rohkem toetajaid kui vastaseid, kuid «ei oska öelda» vastanute suur osakaal viitab sellele, et teaduste akadeemia president on paljude inimeste jaoks veel tundmatu. 

Kõikide suuremate erakondade toetajate seas oleks Soomere toetajaid rohkem kui vastasid, vaid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetajate seas oleks vastaseid rohkem – 40 protsenti ei toetaks ning 33 protsenti toetaks. 

Veel küsiti inimestelt kas nende arvates peaks rahvas presidenti otse valima? 63 protsenti vastas «jah» või «pigem jah», 31 protsent «pigem ei» või «ei» ning 6 protsenti ei omanud arvamust. 

Erakondliku eelistuse põhjal ei toeta presidendi otsevalimisi vaid Reformierakonna toetajad, kellest 49 protsenti on vastu ja 43 protsenti poolt. Ülejäänud suuremate erakondade toetajate seas on enamik otsevalimiste poolt. 

Norstat Eesti viis kiirküsitluse läbi 18.–19. märtsini 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales 500 vastajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles