Venemaa ja EL süüdistavad teineteist suhete madalseisus (3)

Copy
Charles Michel ja Vladimir Putin 2018. aastal Novo-Ogarjovos. Foto on illustreeriv.
Charles Michel ja Vladimir Putin 2018. aastal Novo-Ogarjovos. Foto on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Vene president Vladimir Putin taunis tänases telefonivestluses Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Charles Micheliga bloki «vastanduvat positsiooni», Michel süüdistas suhete madalseisus Venemaad.

«Vladimir Putin andis hinnangu Venemaa ja EL-i suhete mitterahuldavale seisule, mille põhjuseks on meie partnerite ebakonstruktiivne ja sageli vastanduv poliitika,» märkis Kreml avalduses.

Putin oli Kremli teatel kinnitanud, et Venemaa on valmis jätkama EL-iga «normaalseid depolitiseeritud suhteid», kui Brüsselil on selleks tahe. 

Michel möönis vestluses, et suhted Moskvaga on jõudnud «madalseisu», kuid kinnitas, et nende parandamine sõltub eelkõige Kremlist. 

«Suhted Venemaaga võivad saada teise suuna üksnes edusammude korral sellistes küsimustes, nagu (Ukrainat puudutavate) Minski lepete järjepidev jõustamine, hübriidsõja ja küberrünnakute lõpetamine liikmesriikidele ja inimõiguste austamine.» 

Michel ja Putin arutasid telefonivestluses ka võitlust koroonaviiruse vastu ja Vene koroonavaktsiini Sputnik V võimalikku kasutuselevõttu EL-is.

Neljapäeval ja reedel toimub Brüsselis EL-i ülemkogu.

Telefonivestlus toimus pärast seda, kui Euroopa Komisjoni siseturuvolinik Thierry Breton ütles raadiousutluses, et EL ei vaja Vene koroonavaktsiini. Moskva nimetas voliniku sõnu «selgelt kallutatuiks». 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles