Keskkonnaminister venitab raierahu kehtestamisega (8)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Hallrästa munadega pesa. 
Hallrästa munadega pesa. Foto: Alvar Maidla

Keskkonnaminister sel kevadel veel üleüldist raierahu ei kehtesta, kuid teadlaste jätkuv võitlus pesitsevate lindude eest ja Euroopa Kohtu värske otsus võivad praegusse metsatööstureid toetavasse poliitikasse pöörde tuua.

«Oleme 20 aastat raierahu eest võidelnud ja keskkonnaministeeriumile on väga hästi teada, et ökoloogilisest vaatevinklist peaks selle kehtestama,» seletas Eesti ornitoloogiaühingu juht Kaarel Võhandu. «Praegune seadusandlus võimaldab üleüldise linnurahu kehtestamist 15. aprillist kaheks kuuks, metsatööstuse survel pole aga seni ükski keskkonnaminister seda teinud.»

«Looduskaitseseadus juba keelab lindude pesade ja munade tahtliku hävitamise, seetõttu pole seda vaja ekstra piirata,» vastas keskkonnaminister Tõnis Mölder eilsel riigikogu istungil Heljo Pikhofi (SDE) küsimusele raierahu kehtestamise kohta. Lisaks kutsus minister üles hallis alas toimetavaid raiefirmasid pesitsevaid linde säästma. Ta viitas, et lähikuudel jõuab riigikokku seaduseelnõu, mis käsitleb raierahu järgmistel aastatel.

Ministeeriumi senisesse seisukohta võib tuua pöörde Euroopa kohtu 4. märtsi otsus, mille järgi Euroopa liidu loodusliku linnustiku kaitse direktiiv on lindude kaitsmisel ülem liikmesriikide seadusandlusest.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles