Politsei on võtnud isolatsiooni eiravad reisisellid pihtide vahele (10)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Reisilennuk.
Reisilennuk. Foto: Aleshkovsky Mitya / ITAR-TASS / Scanpix

Ainuüksi 20. märtsil andis politsei- ja piirivalveamet terviseametile üle kuue inimese andmed, kes eirasid isolatsioonireegleid ja sõitsid välismaale.

Esimene möödunud laupäeval tabatud isolatsioonireeglite rikkuja oli Tallinna lennujaamast SmartLynxi lennuga Egiptusesse Sharm el Sheiki sõitnud Eesti Vabariigi kodanik.

Teine samal päeval reeglitele vilistanu sõitis samuti Egiptusesse. 1983. aastal sündinud Eesti Vabariigi kodanik lendas Smartlynxi lennuga Hurghadasse, kuid tal oli sama päevani kehtiv karantiinikohustus, mistõttu poleks ta tohtinud riigist lahkuda.

Suurem hulk reeglite rikkujaid tabati laupäeval ka Londoni lennult. 20. märtsil kell 13.35 lendasid Tallinnast Gatwicki lennujaama kolm Eesti Vabariigi kodanikku ja üks Suurbritannia kodanik, kes kõik rikkusid eneseisolatsiooni nõudeid. 

Igast tuvastatud rikkumistest on PPA teavitanud terviseametit.

Politsei teatel kontrollivad nad Eestist väljudes inimese reisidokumente ning juhul kui selgub, et inimene peab olema terviseameti andmebaasi märke järgi eneseisolatsioonis, teavitaks rikkumisest ametit. Siiski ei takista politsei inimeste riigist väljumist ega teavita reisisihtkoha riiki rikkumisest.

Küll peaks inimene Eestist lahkudes olema tutvunud nii sihtriigi kui ka transiitriigi sisenemise ja võimalike eneseisolatsiooni tingimustega. Sama tuleb arvestada ka Eestisse tagasipöördumisel. Inimene, kellele on määratud liikumisvabaduse piirang, ei pea PPAst taotlema piiriületuseks eriluba, ütleb politsei- ja piirivalveamet.

Tallinna piiripunkti juhi Raavo Järva sõnul on eneseisolatsiooni rikkumisi tulnud ette mõned korrad, ent tegemist ei ole laialt levinud praktikaga. «Küll aga peaks rikkujad vaatama eelkõige endasse ja mõtlema, kas tänasel hetkel, kui nakatumine on kõrge enamikes riikides, tasub riskida nii enda kui kõigi teiste lennukis, laevas või bussis olevate inimeste tervisega. Vastutustundlikum on olla kodus eneseisolatsiooni lõpuni, saada kätte negatiivne koroonatesti tulemus ja alles siis minna teise riiki reisima,» paneb Järva inimestele südamele.

Kuna kehtiva nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse alusel ei ole politseil võimalik rikkujate suhtes menetlust alustada, edastatakse materjalid terviseametile, kes rikkujaid vajadusel trahvib.

Hetkel on riigikogu menetluses vastav seadusemuudatus, mis tulevikus annaks ka politseile võimaluse vastava seaduse alusel menetlusi algatada.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles