Siseminister: seksuaalse enesemääramise eapiiri tõstmise eelnõu saab peagi valmis (7)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Tudengeid tervitas kooli vilistlane siseminister Kristian Jaani.
Tudengeid tervitas kooli vilistlane siseminister Kristian Jaani. Foto: Remo Tõnismäe

Siseminister Kristian Jaani kirjutas sotsiaalmeedias, et täna arutasid neli ministeeriumit enesemääratlemise eapiiri tõstmise üle ning peagi valmib ka konkreetne eelnõu. 

«Olen nõus, et seksuaalse enesemääramise eapiiri tuleb tõsta. Samuti tuleb kaaluda nn close-in-age ehk teatud vanusevahe reegli sisseviimist,» kirjutas Jaani. 

Tema sõnul tuleb muudatused sobitada aga tervikpilti, mis arvestavad ka teiste seaduste ja praktikaga. «Või tuleb teisigi sätteid hiljem muuta.»

«Näiteks, kehtivas seaduses on vanemate ja kohtu loal võimalik abielluda 15-aastaselt ning süüvõime iga on 14 aastat,» tõi Jaani välja ja lisas, et proportsioonid peavad olema loogilised ning üksteist toetavad.

«Selguse huvides rõhutan, et seadusemuudatus peab lähtuma ennekõike ekspertide ning praktikute seisukohtadest – nemad, kes tegelevad antud teemadega igapäevaselt. Samuti arstid, psühholoogid, politsei jt. Muidugi noorte endi esindusorganisatsioonid,» lisas siseminister. 

Siseministri sõnul on kõige tähtsam, et lapsed oleksid kaitstud ja sellised juhtumid ennetatud. «Kahjuks alati see nii ei ole ja siis on vajalik, et sellised teod tulevad välja ning kannatanud saavad abi. Keskkond peab soodustama julgust tulla välja,» lisas Jaani. 

Kust saada abi?

Sotsiaalkindlustusameti lastemaja on lapsesõbralik ja turvaline koht, kuhu saavad pöörduda kõik, kellel on infot lapse seksuaalsest väärkohtlemisest või kellel on selline kahtlus.

Lastemaja teenuse osutamiseks töötavad lapse heaolu nimel koos erinevad spetsialistid (lastekaitsetöötaja, politsei, psühholoog ja paljud teised). Lastemaja poole võivad oma mure või kahtlusega pöörduda nii lapsevanemad kui ka lastega töötavad inimesed, nagu näiteks lasteaia- või kooliõpetajad, treenerid, huvijuhid jt.

Pöördumise põhjus võib olla mure võimaliku seksuaalvägivalla pärast või lapse kohatu seksuaalkäitumine, mille puhul inimene soovib kellegagi nõu pidada. Lastemaja kontaktid leiab sotsiaalkindlustusameti kodulehelt, helistada saab ka lasteabitelefonil 116 111, hädajuhtudel tuleb helistada numbril 112.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles