Kohus: tõlk Omarile tehti väljasaatmisega liiga (26)

Karel Reisenbuk
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Pildil Afganistanis Eesti missioonisõdurite tõlk Omar viimastel päevadel Eestis, oktoober 2020.
Pildil Afganistanis Eesti missioonisõdurite tõlk Omar viimastel päevadel Eestis, oktoober 2020. Foto: Kristjan Teedema
  • Elamisloata jäänud Omarile tehti kohtu hinnangul liiga
  • Eesti sõdurite tõlk on PPAs pettunud
  • Mees ootab abi brittidelt

Eesti missioonisõdurite tõlk Afganistanis Omar, keda on Eesti ametnikud solgutanud mitmeid aastaid sai Tartu halduskohtust lõpuks positiivse uudise – politsei- ja piirivalveamet (PPA) on oma otsustes teinud liiga ning tema elamisloa taotlus tuleks uuesti üle vaadata. Omar on aga Eestis ja PPA-s sügavalt pettunud, kuigi peab Maarjamaad oma teiseks koduks.

Omar nagu teda kutsuvad sõbrad, kohtus eestlastega 2011. aastal Afganistanis Helmandi provintsis. Kuna ta oskas inglise keelt, oli ta aastatel 2011-2013 Eesti jalaväekompanii Estcoy tõlgiks ning seega meie sõduritele äärmiselt vajalik.

Kui meie väekontingent koos Briti üksusega, mille koosseisus eestlased olid, 2013. aastal Afganistanist välja viidi, said paljud kohalikud teenindavad töötajad, sh tõlgid brittidega kaasa minna, sest nende elule võib olla reaalne oht. Et Eestis sellist traditsiooni pole, tekitas seesugune Omari soov Eestisse tulla, ametnikes algusest peale suurt segadust. Omaril läks ametnike veenmiseks aastaid ning Eestisse õppima tulla sai Omar loa alles 2016. aastal.

2019. aastal sai Omar Euroülikoolist bakalaureuse diplomi rahvusvahelistes suhetes ning jätkas samal sügisel magistriõpinguid Tallinna Ülikoolis. 2020. aasta alguse, enne eksamisessiooni otsustas ta sõita korraks kodumaale, et abielluda ja ka naine siia tuua ning eksamiteks tagasi olla. See aga võttis arvatust rohkem aega ja kuna Omar ei esitanud ülikoolile õigeks ajaks sessiooni pikendamise taotlust, ta eksmatrikuleeriti.

Omar tuli üksinda tagasi. Jõudnud Eestisse, algatas PPA tema viisa lõpetamise, sest ta polnud enam üliõpilane. Siiski õnnestus tal kohtu abil pikendada siinviibimist 2020. aasta suve lõpuni ning sel ajal astuda Tartu Ülikooli magistriõppesse. Omar esitas siis uue viisataotluse seoses õpingute jätkamisega Tartus. Siiski – kui teised välisüliõpilased said magistriõpinguteks elamisloa, mis võimaldab ka õppimise ajal tööl käia, väljastati Omarile järjekordne õppeviisa.

Eesti sõdurite tõlki aitavad hoopis Britid

Nüüd leiti uus probleem – ametnikud avastasid, et tema pangaarvel pole elamiskuludeks piisavalt raha ja viisatingimused tööd teha ei luba. Omar oli sattunud suletud ringi: siin elamiseks peab tal olema raha, kuid tööd teha ei tohtinud. Mehe viisat ei pikendatud ning algatati tema väljasaatmine.

Tõsi Tartu halduskohus peatas esialgse õiguskaitse korras lahkumisettekirjutuse kehtivuse, kuid Omaril oli juba küllalt. Samuti oli vahepeal selgunud, et Omar vastab Suurbritannia valitsuse heaks töötanud tõlkide ümberasustamise programmi tingimustele ning ta oli kutsutud selleks ka intervjuule.

Eelmisel nädalal tehtud otsuses tõdeb Tartu halduskohus, et Omarile tähtajalise elamisloa andmisest keeldumisel ja lahkumisettekirjutuse tegemisel on jäetud tema huvid vajalikul määral arvesse võtmata ning on osutanud põhjendamatult suure kaalu kaebaja arvelduskonto jäägile. Samuti pole PPA legaalse sissetuleku tingimuse kontrollimisel piisavalt arvestanud Omari esitatud põhjendustega ning on andnud neile ebaõige kaalu nign seetõttu tuleb elamisloa andmata jätmine ning väljasaatmine tühistada ning asi uuesti läbi vaadata. Ühtlasi on PPA-l kohustus Omarile maksta 30 eurot menetluskulusid.

Ehkki otsus on positiivne, on Omar PPA osas igasuguse usu kaotanud ning tal on olnud seetõttu väga keeruline aasta. «Mul ei ole enam nende osas mingit usku ja kuna ma ei ole täna enam ka Tartu Ülikooli üliõpilane, ei saa ma ka viisat. Ma ei usu, et nad kunagi oma otsust muudavad. Ootan täna Suurbritannia vastust ning seni on kogu suhtlus nendega olnud paljulubav,» ütles Omar Postimehele. «Mul on palju häid Eesti sõpru ning pean Eestit oma teiseks kodumaaks, aga PPA mind siia ei lase,» rääkis mees.

Et otsus pole ametlikult jõustunud, ei taha PPA ega Siseministeerium Omari kohtuotsust kommenteerida. Siseministeeriumi rände- ja kodakondsuspoliitika osakonna juhataja Ruth Annuse sõnul kaalutakse elamisloast keeldumist alati väga põhjalikult ja neid ei tehta kergekäeliselt.

«Kui isik leiab, et see rikub tema õigusi, on tal võimalik pöörduda kohtusse. Antud juhul ei ole tegemist jõustunud kohtuotsusega. Politsei- ja Piirivalveamet tutvub sellega ja saab 30 päeva jooksul otsustada, kas kaevata otsus edasi või mitte,» selgitas Annus napis vastuses.

Et võõrvägede heaks töötanud tõlkide elud võivad olla Afganistanis ohus, pole mingi uudis. Nii tänab ka hetkel Kabulis viibiv Omar kõrgemaid, et ta elus on. «Olen Kabulis ja see on teiste linnadega võrreldes hetkel üsna ohutu, kuid elasin märtsi alguses üle Talibani varitsuse, ja olen õnnelik, et olen elus,» jutustas mees, kuidas neid emaga, keda Omar matustele transportis, Talibani vägede kontrollpunktis ähvardati ja relvakabaga peksti. Üks kaaslane lasti kohapeal maha.

Kuni olukord kodumaal on ebakindel, soovis Omar enda sõnul perega Eestis elada, kuid täna ei näe ta sel enam võimalust. Omar on varem Postimehele avaldanud, et tema abikaasa tahaks õppida ja minna tööle meditsiinivaldkonda. Omar aga uskus, et oleks võinud oma keeleoskuse ja teadmistega Eestile kasulik olla oma kodumaa poliitikat analüüsides ning aidates meie ettevõtteid, kes seal turgu otsivad.

Kommentaarid (26)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles