Tallinn võtab eesmärgi saada 2050. aastaks kliimaneutraalseks

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
15.02.2021. Tallinn. 
Tallinna vanalinn.

Tallinn Old Town, drone views in winter. 
Foto Sander Ilvest, Postimees
15.02.2021. Tallinn. Tallinna vanalinn. Tallinn Old Town, drone views in winter. Foto Sander Ilvest, Postimees Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tallinn avalikustas täna kliimakava, mille eesmärk on pealinn saada 2050. aastaks kliimaneutraalseks.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on kliimaneutraalse Tallinna tegevuskava loogiline samm parema ja puhtama tuleviku poole. «Tallinn on selgelt pühendunud rohetulevikule, aga selleni jõudmiseks on vaja linna tegevusi süstematiseerida ja erinevate tegevuste vahel sünergiat luua. Rohepööre on võimalik ainult siis, kui muutused erinevates valdkondades toimuvad samal ajal ja koostoimes. Seetõttu olemegi ette valmistanud kliimakava, mis viib kooskõlla linna erinevate valdkondade arenguplaanid ja tegevused. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi olid progress ja looduse säästmine pigem vastandlikud poolused, siis täna tähendab innovatsioon ja areng just jätkusuutlikkust ja rohelist mõtlemist,» ütles Mihhail Kõlvart.

Kliimaneutraalse Tallinna kava seab eesmärgi välja töötada kogukondlike taastuvenergiaühistute mudel, edendada rattaliiklust, parandada ühistranspordi ligipääsetavust ning toetada korterelamute tervikrekonstrueerimist energiatõhususe nõudeid arvestades.

Koostöös erasektoriga kavandatakse kaugküttevõrgu laiendamist, kaugjahutusvõrgu arendamist ja ringmajanduse põhimõtete rakendamist energia tootmisel. Kliimakindlas linnas lubatakse toetada elurikkust ja kasutatakse looduslikke ressursse ringselt võimalikult väheste kadudega. 

 Muutustega energiamajanduses, transpordis ja hoonestuses on kavas vähendada aastaks 2030 süsinikuheidet 40 protsenti võrreldes 2007. aastaga. Aastaks 2050 on kavas saavutada kliimaneutraalsus.

Kliimaneutraalse Tallinna kava on koostatud tulenevalt linnapeade paktiga «Mayors Adapt» liitumisel võetud kohustustest. Programm «Kliimaneutraalne Tallinn» lähtub  Euroopa Komisjoni rohelisest leppest ja Euroopa Liidu pikaajalisest visioonist «Puhas planeet kõigi jaoks»,mille on heaks kiitnud ka Vabariigi Valitsus.

Kliimakava dokumendi leiab siit.

Linn ootab kodanike tagasisidet kliimakvale 7. aprillini aadressil rohepoore@tallinnlv.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles