JULGEOLEK Priit Enok: tulevasel varude keskusel on 15 aastat kogemust (1)

Erkki Koort
, Fookuse Julgeoleku toimetaja
Copy
Mullu 2. aprillil saabus Tallinna 2,6 miljonit isikukaitsevahendit.
Mullu 2. aprillil saabus Tallinna 2,6 miljonit isikukaitsevahendit. Foto: Madis Veltman

Eesti Vedelkütusevaru Agentuuri (OSPA) juhatuse esimees Priit Enok räägib lahti, kuidas hakkab tegutsema uus ametkond, mis on mõeldud hädaolukorra lahendamisel varustuse tagamiseks ning riiklike varude haldamiseks.

Kas agentuur on selliseks ülevõtmiseks valmis?

OSPA-l on 15-aastane riigi vedelkütusevaru moodustamise ja haldamise kogemus. Täiendava riigi tegevusvaru analüüsil on lähtutud eeldusest, et OSPA kogemust on võimalik laiendada ka uute varuliikide moodustamiseks.

OSPA asutati 2000. aastate algul Saksa vedelkütusevaru agentuuri EBV ja sealse seadusandluse eeskujul. Uus mudel, kus ühes kesküksuses hakatakse vastutama erinevate varuliikide eest, sarnaneb Soome varustuskindluse ametiga NESA. Oleme uue strateegia väljatöötamisel soomlaste lahendust mudelina kasutanud ja liigume sarnase ülesehituse poole.

Lühidalt kirjeldades tekivad igas varu valdkonnas avalike ja eraõiguslike partnerite koostöörühmad, kus sünnivad põhimõttelised otsused. Ka siin on olemas paralleel täna hästi toimiva Eesti vedelkütusevaru mudeliga. Kütuseettevõtjad on esindatud nii OSPA nõukogus kui ka kriisi korral aktiveeruvas nõuandvas komisjonis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles