JULGEOLEK Priit Saar: varude keskuse loomine on osalt kriisi õppetund

Erkki Koort
, Fookuse Julgeoleku toimetaja
Copy
Ministeeriumide ühishoones endale kodu leidnud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saab riigi tegevusvaru moodustajana suurema vastutuse.
Ministeeriumide ühishoones endale kodu leidnud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saab riigi tegevusvaru moodustajana suurema vastutuse. Foto: Madis Veltman

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kriisireguleerimise osakonna juhataja Priit Saare sõnul otsustas riik Eesti Vedelkütusevaru Agentuuri reformida Eesti Varude Keskuseks, sest agentuuril on kogemused ja äriühingu tegevusvormi eelised.

Miks senine varude eest vastutamise süsteem ei töötanud?

Kehtiva regulatsiooni ja töökorralduse järgi koostab ja lahendab iga ministeerium oma valdkonnas riskistsenaariumeid vastavalt vastutusala teadmistele. Samuti tegeleb ennetustööga, valdkonna toimepidevuse tagamisega ja taotleb rahastust iseseisvalt.

Valdkondlik toimepidevus ja varu moodustamise võimekused on ebaühtlased. Varukohustuste täitmine sõltub iga-aastasest riigieelarve rahastamise võimalusest ning selle koostamise prioriteetidest. Olukord, kus varu järele pikalt vajadust ei esine, toob kaasa kohustuse täitmise marginaliseerumise. Praegune hajutatud vastutus on tinginud olukorra, kus riigi tegevusvaru ei ole piisavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles