Katrin Kiisk, Mihkel Servinski, Hillar Petersen: jätkusuutlik rahvastikutaaste (3)

Copy
Graafik sündide ja surmade arvuga.
Graafik sündide ja surmade arvuga. Foto: Statistikaamet

Eesti vajab rohkem lapsi, kirjutavad Pere Sihtkapital SA nõukogu esinaine Katrin Kiisk, juhatuse liige Mihkel Servinski ja projektijuht Hillar Petersen.

Eesti on saavutanud mitu suurt eesmärki. Oleme iseseisev riik, tähistame suvel iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva. Oleme Euroopa Liidu ja NATO liige. Kuid nüüd oleme seisus, kus meil saavutatud eesmärkidega võrdväärne siht puudub. Või õigemini, me pole suutnud Eesti järgmist suurt sihti määratleda. Ei piisa sellest, et see on põhiseaduses kirjas ja inimeste mõteteski olemas. Vaja on see välja öelda.

Iseseisvus ja liitlaste olemasolu tagab välise julgeoleku ja ­kindlustunde paljude probleemide ­lahendamiseks, kuid mitte eesti keele ja ­kultuuri kestmist ja arengut. ­Omariikluseta rahvaste ajalugu õpetab, kui tähtis on kriitiline hulk oma keele ja ­kultuuri kandjaid. Liivlaste või ­ingerlaste saatus eestlasi käegakatsutavas ­tulevikus muidugi ei ähvarda, kuid ka eestlaste puhul võib minnalaskmine viia juba mõne inimpõlve järel ­piirini, kust edasi läheb raskeks hoida alal piisavalt mitmekesist ja kõrgetasemelist haridust, teadust ja kultuuri. Sellelt rajalt eemale hoidmiseks on tegelikult vaid üks kindel viis – eesti rahva aeglase, kuid püsiva vähenemise peatamine ja ehk isegi väikesele kasvule pööramine.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles