Ekspert: koroonakriisiga toimetulekuks vajavad koolide ventilatsioonisüsteemid remonti (1)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Pompidou keskuse fassadid Pariisis on kaetud ventilatsiooni- ja muude torustikega. Eesti koolide ventilatsioonilahenduste tavapäraseks ümberehituseks võib kuluda isegi aastaid. Kas kiire lahendusena võiks kõne alla tulla kunstiliselt ja arhitektuurselt Pompidou keskusega samalaadsed lahendused siinsete koolide jaoks? Välise ventilatsioonipaigalduse eelis ongi kiirus.
Pompidou keskuse fassadid Pariisis on kaetud ventilatsiooni- ja muude torustikega. Eesti koolide ventilatsioonilahenduste tavapäraseks ümberehituseks võib kuluda isegi aastaid. Kas kiire lahendusena võiks kõne alla tulla kunstiliselt ja arhitektuurselt Pompidou keskusega samalaadsed lahendused siinsete koolide jaoks? Välise ventilatsioonipaigalduse eelis ongi kiirus. Foto: Vincent Isore/ZUMAPRESS.com

Teadlaste hinnangul soodustab halb õhuvahetus koroonaviiruse levikut siseruumides. Seepärast soovitab teadlane Jarek Kurnitski soovitab koolidel kiiresti ventilatsoonide remont ette võtta.

Viimastel aastakümnetel on tekkinud tõeline energiasäästusuundumus. Ka rohelist energiat tuleb kokkuhoidlikult kasutada. Iga lekkiv õhupragu on ühtlasi soojakadu ning soojakao vältimiseks peab hoonetest väljaimetav õhk soojendama külmal ajal sissepuhutavat õhku. Eelmise aasta kevadest on teada, et koroonaviirus levib enim just ülikerge aerosooliga, mille ärajuhtimine on võimalik vaid tuuletõmbuse või piisavalt tugeva õhuvooluga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles