Eesti teadlaste leitud globaalne muster: välja surevad inimese moodi suured ja aeglased (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Tartu teadlaste uuring näitas, et üle maailma on enim väljasuremisohus suured ja aeglase elukäigu ja paljunemisega liigid, olgu selleks siis teatud paljasseemnetaimed või pandakarud. Teiste seas on ühed silmatorkavamad just mereimetjaad.
Tartu teadlaste uuring näitas, et üle maailma on enim väljasuremisohus suured ja aeglase elukäigu ja paljunemisega liigid, olgu selleks siis teatud paljasseemnetaimed või pandakarud. Teiste seas on ühed silmatorkavamad just mereimetjaad. Foto: LEIGHTON LUM / CATERS NEWS/Scanpix

Keskkonnakriis süveneb ning ÜRO all tegutseva elurikkuse ja loodushüvede koostöökogu andmetel on väljasuremisohus miljon liiki ehk laias laastus iga kaheksas. Seni ei ole aga hinnatud, milliseid bioloogilisi tunnuseid või ökoloogilisi rolle täitvad liigid on enim ohustatud.

Värskes teadusajakirjas Science Advances avaldatud uuring heidabki valgust just ­sellele küsimusele.

Kokku hõlmas ­Tartu Ülikooli ­makroökoloogia kaasprofessori Carlos Perez Carmona (pildil) juhitud uuring enam kui 75 000 liiki, kes jagati ühiste tunnuste järgi niinimetatud bioloogiliste funktsioonide mõttelisse ruumi. Selline nn funktsionaalse ökoloogia lähenemine elurikkuse uurimisele lähtub eeldusest, et sarnaste tunnustega liigid täidavad tõenäoselt ka sarnaseid ökoloogilisi rolle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles