Urve Läänemets: ema-, riigi- ja õppekeelest (7)

Urve Läänemets
, haridusteadlane
Copy
Urve Läänemets
Urve Läänemets Foto: Eesti Rooma Klubi

Eesti keele õpetamine võõrkeelena vene emakeelega õpilastele on tulemuslikum kui ühtses eestikeelses koolis õppimine, kirjutab haridusteadlane Urve Läänemets.

Mitme keele oskus on lingvist Erik Allardti arvates väikerahvaste saatus. Kuigi peame maailmaga suheldes oskama nn suurrahvaste keeli, peaks olema selge, et eesti keelt ja kultuuri tuleb meil ise elus hoida. Praegu oleme aga olukorras, kus kokkulepete saavutamine paljudes küsimustes, sh koolide õppekeele ja emakeelena eesti keeleõppe osas, on kujunenud peaaegu et ületamatult raskeks.

Keeleoskus tähendab õppimist. Keeleõpet uurib eraldi teadusharu – keeledidaktika, milles käsitletakse nii emakeele kui ka võõrkeelte õppimise põhitõdesid ja võimalusi seda õpet korraldada. Keeledidaktika koolkonnad Saksamaal, Soomes ja Moskvas andsid juba 20. sajandi viimasel veerandil lähtealuse nii keeleõppe korralduseks kui ka vastavate uuringutega tegelemiseks. Tegeleti ka Eestis, aga arusaamatutel põhjustel on seda teadmist pikka aega ignoreeritud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles