KESKKOND Merle Karro-Kalberg, Anna-Liisa Unt, Karin Bachmann: maastikulabor Tartu südalinna parkides (4)

Copy
«Kureeritud elurikkuse» naiskond: maastikuarhitektid Karin Bachmann (vasakult), Merle Karro-Kalberg ja Anna-Liisa Unt.
«Kureeritud elurikkuse» naiskond: maastikuarhitektid Karin Bachmann (vasakult), Merle Karro-Kalberg ja Anna-Liisa Unt. Foto: Mana Kaasik

 «Kureeritud elurikkuse» projektalaks on Tartu kesklinn, et kõik tegevused ja katsed selles unikaalses maastikulaboris oleksid kesksel kohal ning kõigile linlastele nähtaval ja jälgitavad, klrjutavad maastikuarhitektid Merle Karro-Kalberg, Anna-Liisa Unt ja Karin Bachmann.

Linnalooduse tähtsus linlase igapäevaelus suureneb järjest. Võimalus toast väljas roheluses aega veeta on kodulinna rahuloluküsitlustes väga olulisel kohal. Ka uusarendused panustavad väliruumi üha enam, sest nõudlus suunab pakkumist ning müügile tuleb kasuks, kui lisaks kvaliteetsele siseruumile on pakkuda samaväärset kättesaadavat avalikku rohelust.

Antropotsentristlik linnaruumi käsitlus näeb aga looduses peamiselt taustamaterjali, mille abil ruumi inimesele meeldivalt dekoreerida. Ehkki silmas peetakse ka linnalooduse tolmu- ja mürasidumist, varju pakkumist tuule, vihma ja päikese eest, on põhirõhk siiski vahelduse ja elamuse pakkumisel. Elurikkus ja teistele liikidele elupaikade pakkumine ei ole praegu linnalooduse kavandamisel peamine eesmärk.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles