Tapal vahetus NATO lahingugrupi juhtüksus

BNS
Copy
Tapal vahetus NATO lahingugrupi juhtüksus.
Tapal vahetus NATO lahingugrupi juhtüksus. Foto: Oliver Turp/kaitsevägi

NATO lahingugrupi juhtüksus Ühendkuningriigi laskurrügemendi 5. pataljon andis vastutuse üle oma Ühendkuningriigi maaväe Mercia rügemendi 1. pataljonile.

Ühendkuningriigi laskurrügemendi 5. pataljon andis möödunud nädalal kaitseväe Tapa linnakus aset leidnud liitlaste lahingugrupi pidulikul rivistusel vastutuse üle Ühendkuningriigi maaväe Mercia rügemendi 1. pataljonile, edastas kaitseväe peastaap. Rivistusel tervitati äsja Prantsusmaalt saabunud 12. kürassiiride rügemendi üksust.

«Tänane päev on täis erinevaid tundeid – nii uhkust kui ka kurbust, et meie aeg siin on jõudnud lõpule,» ütles laskurrügemendi 5. pataljoni ülem kolonelleitnant Jim Hadfield. «Meie siinse missiooni eesmärk nõuab lahingugrupilt nii isiklikku kui meeskonna poolset professionaalset panust. Ise tundsin seda eriti hästi just seoses professionaalse panusega Eesti kaitseplaani. Ma arvan, et oleme sellega hästi hakkama saanud ning soovime Mercia rügemendile jõudu ning jaksu selle jätkamisel.»

1. jalaväebrigaadi koosseisu kuuluva liitlaste lahingugruppi kuuluvad muu hulgas Challenger 2 tankidega relvastatud Ühendkuningriigi üksus ning ligi 300 liikmeline Prantsusmaa 12. kürassiiride rügemendi üksus, mis on relvastatud soomusmasinate ja 12 Leclerc tankiga.

«See on meie rotatsiooni algus, kuid kogu eelnevalt tehtud suur töö, mis on toonud meid täna siia, on andnud meile väga hea lähtepositsiooni,» ütles Mercia lahingugrupi ülem kolonelleitnant Dean Canham. «Siin, integreerituna prantslaste üksusega ja seistes eestlastega külg-külje kõrval, oleme jõudnud punkti, mille nimel oleme pikalt töötanud. Ootame põnevusega ees ootavaid koostööharjutusi ning eestlastega kokkutöötamist, mis kasvatavad nii meie tööalaseid kui ka isiklikke oskusi.»

Ühendkuningriigi üksustele on see lahingugrupis kaheksas rotatsioon alates 2017. aastast, esimene kord Mercia rügemendi 1. pataljonile ning üheksas rotatsioon prantsuse vägedele alates 2017. aastast.

«Kui mertsialased on võtnud sisse oma koha liitlaste lahingugrupis ja hoiavad Ühendkuningriigi lippu kõrgel, siis ka prantslased siin, et kinnitada sõduritena 1. jalaväebrigaadi ridades Prantsusmaa pühendumust,» ütles liitlaste lahingugrupi ülema asetäitja kolonel Démésy.

Eestis paikneva liitlaste lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik, panustavateks riikideks on Prantsusmaa ja Taani. Tapale saabus esimene lahingugrupp 2017. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles