Rannut: soodsad keeleõpikud keelt õppima ei pane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keeleõpik
Keeleõpik Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Tallinna Ülikooli keelepoliitika professor Mart Rannut kritiseeris tänasel keelefoorumil rahvastikuministri uhkustamist, et riik on toetanud soodsamate keeleõpikute väljaandmist, ja leidis, et keele doteerimine ei alga keeleõppe toetamisest.

«Kas keegi on ära õppinud mõne keele seetõttu, et on õpiku saanud sutsu odavamalt?» küsis Rannut ja leidis, et keele arenguks ei tasu investeerida mitte õpikutesse, vaid tervikliku keelekeskkonna arendamisse.

«Keelt paneb õppima see, kui meil seda keelt kasutades on suuremad võimalused, näiteks karjääri teha,» pakkus Rannut välja. «See paneks eesti keele käima!»

Keelepoliitika professori sõnul ei alga keele doteerimine keeleõppe doteerimisest. Ta tõi näite iiri keelemehe humoorikast ütlusest, et kui Iiri pubis antaks iiri keele kõnelejale õlut poole hinnaga, räägiks terve Iiri elanikkond emakeelt.

Tallinnas toimus täna keelefoorum, kus anti hinnang sellele, mis on tehtud eesti keele arendamise strateegia elluviimiseks aastatel 2007-2008.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles