Jaapan püüab Eesti eeskujul minna üle e-riigi süsteemile (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Jaapani peaminister Yoshihide Suga, kes pildil esineb parlamendi ülemkoja eelarvekomisjonis, on lubanud riigis viia läbi jõulise digipöörde.
Jaapani peaminister Yoshihide Suga, kes pildil esineb parlamendi ülemkoja eelarvekomisjonis, on lubanud riigis viia läbi jõulise digipöörde. Foto: Rodrigo Reyes Marin/ZUMAPRESS.com

Alates möödunud nädalast on First Northi alternatiivturul noteeritud Estonian Japan Trading Company (EJTC) aktsiad – selle ettevõtte nõukokku kuulub ka riigikogu liige ja endine sumomaadleja Kaido Höövelson. Ettevõte toob siinsetesse idufirmadesse Jaapani investeeringuid ning viib sinna Eesti disain- ja käsitöötooteid. Jaapan näib ehk päris kauge, kuid meie kaubandussuhted on juba pika ajalooga ja e-teenuste vallas võib siinsetel ettevõtetel seal korralik turunišš tekkida.

Jaapan ja Eesti tähistavad käesoleval aastal sõprussuhete sajandat aastapäeva, sest 26. jaanuaril 1921 tunnistas Jaapan Eestit de jure iseseisva riigina – esimene ärikontakt oli aga juba varemgi (vt kõrvallugu). Sada aastat tagasi, 27. jaanuaril 1921 kirjutas Postimees: «Lõpulik tunnistamine – seda ju «õiguse järele» ehk de jure tunnistamine tähendab – Lääne suurriikide poolt, avab Eesti rahvale täielikult tee riiklikelt iseseisvate rahvaste aulikku peresse.»

Kuigi koroonapiirangute tõttu on kahe riigi vahel liikuvate turistide arv kahanenud sama hästi kui olematuks, ulatus Eesti kaupade eksport Jaapanisse mullu 124 miljoni dollarini, millest enam kui kolmandiku moodustasid puit ja puidukaubad. Viimase aastaga kerkisid Jaapani otseinvesteeringud Eestisse 120 miljonilt eurolt enam kui 150 miljonile eurole.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles