Ohtlike naftasaaduste ümberpumpamine on kolimas Tallinna lahte (7)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Muraste looduskaitseala rannik. Laev Seaconger suundumas Tallinna lahe G-ankrualale, kus keskkonnaministeerium plaanis vahepeal lubada STS-operatsioone.
Muraste looduskaitseala rannik. Laev Seaconger suundumas Tallinna lahe G-ankrualale, kus keskkonnaministeerium plaanis vahepeal lubada STS-operatsioone. Foto: Eero Vabamägi

Keskkonnaministeerium plaanib loobuda ohtlike naftasaaduste suures koguses ümberpumpamise peatamisest merel ja lubada kiirkorras STS-operatsioone Tallinna lähistel ilma eelnevalt keskkonnamõju hindamata.

«Keskkonnamõjusid tuleb hinnata,» ei ole rahul ministeeriumi koostatud valitsuse määruse muutmise eelnõuga Eesti ornitoloogiaühingu linnukaitse programmijuht Veljo Volke. «Ametnike väljavalitud STS-ala (Tallinna G-ankruala) asub Paljassaare hoiualast ja Natura 2000 linnualast umbes seitsme kilomeetri kaugusel. Kui midagi juhtub ja on läänetuul, võib aine kiiresti Paljassaare linnualale ja Paljassaare poolsaare randa jõuda.» Muraste looduskaitseala jääb üldse vaevalt nelja kilomeetri kaugusele.

Tallinna G-ankrualal oleks eelnõu järgi lubatud STS (ship-to-ship) ehk kauba laevalt laevale laadimine kõigi ohtlike ja mürgiste ainetega. Lisaks on plaan lubada vedeldatud gaasiliste kütuste (LNG ja LPG) ümberlaadimine ühel Tallinna ja ühel Muuga ankrualal ning punkerdamine (laeva kütusega varustamine) kuuel ankrualal.

Ka Muuga ankrualadele tuleks Volke sõnul teha korrektne keskkonnamõju hinnang – kuivõrd ohustab linnualasid võimalik reostus STS-operatsiooni või punkerdamise käigus –, sest ornitoloogid on seal kandis loendanud palju linde, iseäranis rohkesti aule.

Keskkonnaministeerium on aga valitsuse 25. juuni 2020. a määruse nr 51 «Merel, Narva jõel ja Peipsi järvel ohtlike ning kahjulike ainete käitlemise kord» muutmise eelnõust eemaldanud alguses plaanitud muudatuse, millega oleks Eesti sisemerel ligi aastaks peatatud ohtlike ja kahjulike ainete käitlemine, välja arvatud punkerdamine.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles