Kaitsepolitsei pidas kinni Eesti-vastases tegevuses kahtlustatava Surematu Polgu aktivisti (30)

Andres Einmann
Copy
Sergei Seredenko
Sergei Seredenko Foto: Peeter Langovits

Kaitsepolitsei pidas märtsi alguses kinni Sergei Seredenko, kahtlustatuna Eesti Vabariigi vastu tegutsemises.

Varem on Seredenko silma paistnud niinimetatud Surematu Polgu aktsioonidega.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kairi Küngas ütles Postimehele, et 57-aastane Sergei Seredenko peeti kinni märtsi alguses. Teda kahtlustatakse Eesti Vabariigi vastase suhte pidamises. Sergei Seredenko on Eesti kodanik.

Riigiprokuratuuri taotlusel võttis kohus kahtlustatava vahi alla, leides, et kuriteokahtlus ja vahistamine on põhjendatud. Kriminaalmenetluse huvides ei ole praegu võimalik detailsemat infot avaldada.

Kriminaalasja menetleb kaitsepolitsei. Kaitsepolitsei pressiesindaja Kristina Romet ütles, et kapo juhtunu kohta täiendavaid kommentaare ei anna.

Seredenko kaitsja Vladimir Sadekov ütles Postimehele, et kriminaalmenetluse praeguses faasis ei saa ta juhtunu detailide kohta midagi rohkem öelda, kui on kommenteerinud riigiprokuratuur.

Sadekovi sõnul taotleb ta ilmselt kohtus Seredenko vahi alt vabastamist ja tema suhtes mõne kergema tõkendi kohaldamist. «Selle otsustan konkreetsemalt ilmselt paari nädala pärast,» ütles Sadekov.

Karistusseadustikus on sõnastatud Eesti Vabariigi vastane suhe järgmiselt - Suhte loomise või pidamise eest välisriigiga, välisriigi organisatsiooniga või välisriigi ülesandel tegutseva isikuga eesmärgil panna toime Eesti vabariigi vastane kuritegu, karistatakse kuni kuueaastase vangistusega.

Maardu kooli majahoidjana töötav Seredenko on Eestimaa Ühendatud Vasakpartei (EÜVP) liige, erakonda kuulub ta 2017. aasta märtsist. Eelmiste riigikogu valimiste eel 2019. aasta jaanuaris figureeris Seredenko päevauudistes seoses EÜVPs tekkinud sisetüliga, mille tulemusel esitas erakond riigikogu valimistele kaks eraldiseisvat nimekirja. Seredenko kuulus sellesse EÜVP valimisnimekirja, mille valimiskomisjon eemaldas, kuna seaduse järgi saab erakond esitada valimistele ühes valimisringkonnas ainult ühe nimekirja, kuid EÜVP oli esitanud neid kaks.

2016. aasta septembris oli Seredenko üks Tallinnas toimunud NATO-vastase marsi korraldajatest.

Seredenko on kaitsepolitsei huviorbiiti sattunud ka varem. Näiteks kirjutas kaitsepolitsei 2013. aastat käsitlevas aastaraamatus, et Seredenko osales Varssavis Eestit halvustaval üritusel, mida rahastas Kremli loodud fond.

2012. aastal loodud Välismaal Elavate Venemaa Föderatsiooni Kaasmaalaste Õiguskaitse- ja Toetusfond korraldas 2013. aasta sügisel korraldas  mitme Eestis tegutseva kaasmaalaspoliitika aktivisti osalemise Varssavis OSCE Demokraatlike Institutsioonide ja Inimõiguste Büroo iga-aastasel inimmõõtme järelevalve konverentsil, kus tegeleti kapo sõnul Eesti ühekülgse halvustamisega Venemaa põhisõnumeid kasutades.

Üritusel organiseeris Moskvas tegutsev Rahvusvaheline Uusimate Riikide Instituut ümarlaua «Inimõiguste järgimise seire Kesk- ja Ida-Euroopas teoorias ja praktikas», kus Eestist võtsid sõna Sergei Seredenko, Maksim Reva ja Larissa Semjonova. «Seredenko arvates on kogu teooria Nõukogude okupatsioonist mõeldud vaid sisetarbimiseks. See on ilmekas näide Venemaa huvides tegutsevate, pealtnäha sõltumatute MTÜde sildi all toimuvast mõjutustegevusest,» kirjutas kapo oma aastaraamatus.

Seredenko on ennast nimetanud «Vene obudsmaniks Eestis». 2011. aasta jaanuaris, vahetult pärast euro käibeletulekut Eestis esitas ta Venemaa saatkonnale Tallinnas avalduse, milles juhtis tähelepanu et euromüntidel kujutatud Eesti kontuur ei vasta tegelikkusele ning osa mündil kujutatud aladest kuulub tegelikult praegu Venemaa koosseisu.

2007. aastal kaitses Seredenko kohtus vangivalvur Maksim Demodovit, kes vallandati pronksiöö rahutustes osalemise pärast töölt. Seredenko kuulus ka 2007. aasta aprillirahutustes olulist rolli mänginud rühmitusse Öine Vahtkond.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles