Vähene huvi jättis Ida-Virumaa vaktsiinidoosid kappi seisma (5)

Carl-Robert Puhm
Copy
Vaktsineerimine Virumaal.
Vaktsineerimine Virumaal. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik

Perearstide initsiatiiv, sihtrühma laiendamine ja Moderna vaktsiin – need kolm võtmesõna pidid aitama Ida-Virumaa vaktsineerituses muule Eestile järele. Eesmärgi poole rühkimine läheb aga vaevaliselt: 200 doosi nädalavahetuse suurvaktsineerimiselt ootas veel eilegi kapis.

Ida-Virumaa madalad vaktsineerimisnäitajad ei ole uudis: tegu on ainsa Eesti maakonnaga, kus vaktsineeritud on endiselt alla kümne protsendi elanikkonnast. Seetõttu viidi möödunud nädalavahetusel suurvaktsineerimise kampaania just sinna.

Sel korral ei kasutatud kusjuures enam AstraZeneca vaktsiini, vaid venekeelsete elanike seas usaldusväärsemaks loetud Modernat (Postimees 29.03). Tervise- ja tööminister Tanel Kiik nendib siiski, et Moderna kasutamine oli seotud tarnegraafikutega, mitte idavirulaste skepsisega. «Meil oli eelmisel nädalal toimunud vahetult Moderna tarne ja seda vaktsiini lihtsalt rohkem käes. AstraZeneca kogused on olnud viimastel nädalavahetustel väga tagasihoidlikud,» selgitas Kiik.

Ida-Virumaale saadeti 1700 Moderna doosi, mis jäid ootama 70-aastaste ja vanemate kõnesid ja broneeringuid. Üleliia menukaks kampaania ei osutunud: esmaspäeva hommikuks oli tehtud 1268 süsti, eile õhtuks jõutud 1493ni.

Haigekassa kommunikatsioonijuhi Evelin Trinki sõnul ei hakata perearstidelt ning Narva haiglalt ülejäänud vaktsiinidoose tagasi küsima, vaid need tuleb asutustel lähiajal ise sihtrühmani toimetada. Tõenäoliselt saab seda teha uute, kogukonnas tehtavate üleskutsete abil, tõdeb Trink ja möönab, et vajadusel tuleb ka sihtrühma laiendada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles