President Ilves: peame pidevalt keelt uuendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Reuters / Scanpix

President Toomas Hendrik Ilves ütles tänasel keelefoorumil, et eestlasi on aidanud raskuste kiuste alles jääda meie eesti keel, kuid seda tuleb pidevalt uuendada.

«Mõnel rahval on selleks usk, mõnel teisel territoorium, kolmandal mõni väärtus või ideaal,» kõneles president. «Eestlaste koosolemise, eestlaseks olemise tsement on eesti keel.»

Riigipea avaldas lootust, et käesolev innovatsiooniaasta laieneb ka meie keelele. «Kui võrdleme meie viimast 17 vabaduse aastat, siis tahaks küsida: kus on meie keeleuuendused?» päris president Ilves.

«Ka keeles kehtib põhimõte, mille loodusteadlane Charles Darwin sõnastas juba 150 aastat tagasi: pikaealisuse tagab vaid kohanemisvõime. Eesti keel on pikaealine, järelikult on suutnud alati kohaneda,» märkis riigipea. «Eesti keele kohanemisse andsid oma märkimisväärse ja positiivse panuse Johannes Voldemar Veski ja Johannes Aavik.»

«Põhisõnavarasse ei ole uuel vabaduseajal Aavikuga võrreldavas mahus ja eduga sõnu juurde toodud. Hetkel meenub vaid «lõim» ja seegi on vist tuletis ühest varasemast sõnast,» lausus president Ilves.

Tema arvates jääme me paljudest olulistest mõttevahetustest lihtsalt eemale, kui meil ei ole eesti keeles vajalikke ja täpseid mõisteid. «Ma arvan, et keele kaitsmine, selle hoidmine ja arendamine saabki edukalt toimida vaid siis, kui me sihiteadlikult ja pidevalt tegeleme keele uuendamisega,» sõnas riigipea.

«Loomulikult on meie konservatiivsel suhtumisel oma keelde minevikust lähtuvad põhjused. Jah, me peame keelt kaitsma. Kuid samal ajal me peame seda ka arendama, kui tahame, et eesti keel jääks kultuur- ja teaduskeeleks,» nentis president Ilves.

Riigipea kõne täistekst asub presidendi veebilehel.

Eesti keelenõukogu ja Tartu Ülikooli korraldatud keelefoorumil Tallinnas tehti kokkuvõte ja anti hinnang sellele, mis on tehtud eesti keele arendamise strateegia elluviimiseks aastatel 2007-2008.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles