Noorte emakeeleoskus halveneb iga aastaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti keele oskus väheneb pidevalt nii muukeelsete kui ka emakeelsete noorte seas.
Eesti keele oskus väheneb pidevalt nii muukeelsete kui ka emakeelsete noorte seas. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Täna Tallinnas toimunud keelefoorumil tõdesid mitmed osalejad, et eesti keele oskus on üha kehvem mitte ainult muukeelsetel, vaid ka eesti keelt kõnelevatel noortel.

«Kui me jõuaks sinnani, et põhikooli lõpetaja oskaks ametlikku kirja kirjutada, kasvõi lihtlausetes, aga korrektselt,» tõi välja TEA kirjastuse juhataja Silva Tomingas.

«Iga aastaga väheneb Tallinna Ülikooli tulevate gümnaasiumilõpetajate mitte ainult keeleoskus, vaid ähmastub ka nende maailmapilt,» sõnas emeriitprofessor Mati Hint.

Haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna nõunik Jüri Valge tundis muret ka noorte eneseväljendusoskuse pärast suulises kõnes. «Koolis õpetatakse kirjandeid kirjutama küll, aga ennast suuliselt väljendada ei osata,» mainis ta.

Teine foorumil osaleja tõi välja, et ehkki koolis õpetatakse noortele kirjakeelt, lähevad nad pärast kooli koju, avavad arvutid ning suhtlevad MSN-is hoopis teises keeles. Nii on juba suulisesse kõnekeeldegi tulnud väljendid nagu «irv», «derr» ja muud.

Tallinnas toimus täna keelefoorum, kus anti hinnang sellele, mis on tehtud eesti keele arendamise strateegia elluviimiseks aastatel 2007-2008.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles