JULGEOLEK Marlen Piskunov: kui tahad rahu, siis tasub valmistuda sõjaks (5)

Marlen Piskunov
, kaitseressursside ameti peadirektor
Copy
Marlen Piskunov
Marlen Piskunov Foto: Arno Mikkor

Riik peab olema valmis, et kestmajäämise nimel ja oma kodanike õiguste eest seismiseks koondada kriitilisel hetkel sundkoormamise abil kõik jõud, kirjutab kaitseressursside ameti peadirektor Marlen Piskunov.

Riigi kaitsmine eeldab panust kõigilt – nii üksikisikult kui ka ettevõtetelt. Rahuajal aitab kaitsevaldkond lahendada tsiviilkriise. Nagu näiteks käimas olev tervishoiukriis, kus kaitsevägi toetab tsiviilstruktuure nii meedikute kui ka meditsiiniseadmetega ning Kaitseliit on toetanud vabatahtlike tegevusega.

Sõjaajal ootab aga kaitsevägi tuge tsiviilsektorilt. Ettevõtete puhul tähendab riigikaitses osalemine valmis­olekut toetada kaitseväge sõjalise kriisi korral oma varade, teenuste ja tööga. Teenusekindluse seesugusteks tulevikuvajadusteks tagab algav riigikaitseülesannete kindlaksmääramine.

Kaitseressursside amet on viimase kahe ja poole aasta jooksul pöördunud tuhandete ettevõtete ­poole ning teatanud, et nende kasutuses olev sõiduk võib olla oluline ja vajalik ­Eesti kaitsevõime tagamiseks. ­Paariaastase töö tulemusena saame nüüd täie kindlusega öelda, millise ettevõtte milline sõiduk katab kõige paremini vajaduse, mis võib kaitseväel keerulises olukorras tekkida, olgu selleks kas buss, maastur või haagis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles