Tondiraba tunneli invatõstuk suleti talveks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiri seinal teatab, et invatõstuk on 23. jaanuarist alates kuni kevadeni suletud.
Kiri seinal teatab, et invatõstuk on 23. jaanuarist alates kuni kevadeni suletud. Foto: Toomas Huik

Koostöös Tallinna liikumispuudega inimeste ühinguga otsustasid Tallinna kommunaalmet ja Lasnamäe linnaosavalitsus talveajaks sulgeda Tondiraba jalakäijate tunneli invatõstuki, sest selle kasutajaid ei ole.

Tallinna liikumispuudega inimeste ühingu juhatuse liige Arko Vool kinnitas, et ratastoolis inimesed liiguvad talvel vähe ning see ongi põhjus, miks Tondiraba tunneli invatõstuk on alates 23. jaanuarist kuni kevadeni suletud.

Ühing korraldas oma kodulehel ka küsitluse tunneli kasutamise kohta ning sealt selgus, et talvisel ajal tõesti ratastooliinimesed seda võimalust ei kasuta.

«Kevadel, kui lumi sulab ja liikumistingimused paremaks lähevad, avatakse invatõstuk jälle,» ütles Vool. «Ma olen ise ratastoolis ja praegu tõesti õues ratastooliga ei liigu, sest lumistel tänavatel on see võimatu.»

Eelmise aasta novembris hakkas Tallinna liikumispuudega inimeste ühing jagama ratastooli kasutavatele inimetestele Tondiraba tunnelis oleva invatõstuki võtmeid. Vool ei osanud täpselt ütelda, kui palju on neid välja antud, kuid huvilisi pidavat siiski olema.

Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg kinnitas, et kevadel avatakse Tondiraba invatõstuk kindlasti uuesti. Tegelikult oli juba eelmise aasta sügisel, pärast tunneli avamist mõte teha ratastooliinimestele invatõstuki kasutamise koolitus, kuid ilmselt tuleb see ette võtta kevadel.

Kuni invatõstuki ajutise sulgemiseni kõndisid tunneli mõlemas otsas sotsiaalsetel töökohtadel töötavad inimesed, kes vajadusel abistasid invatõstuki kasutamisel või tulid emadele appi lapsevankri lükkamisel mööda rööbasteed. Edaspidi loodetakse Sule sõnul siiski abijõuta hakkama saada.

Ta lisas, et praegu tehakse arvutusi, kui palju läheks maksma tunnelisse senisest inimsõbralikuma kaldtee rajamine. See oleks lapsevanematele parem variant, sest osa lapsevankreid ei sobi kokku olemasolevate rööbaste laiusega.

Lasnamäe linnaosavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu ütles, et liikumispuudega inimeste ühingus toimus nõupidamine, kus ühing tegi kokkuvõtteid, kui palju ratastooliinimesi Tondiraba tunneli invatõstukit kasutab. Kuna neid inimesi seal praegu tõesti ei käi, siis on mõistlik tõstuk talveajaks sulgeda.

Tondiraba invatõstukiga on probleeme olnud tunneli avamisest alates mullu septembri lõpus. Algul paigaldati tõstuk vaid tunneli ühte otsa, mistõttu ei saanud ratastooliinimesed tunnelit kasutada. Oktoobris pandi invatõstuk paika ka tunneli teise otsa, kuid kuna selle kasutamiseks puudusid liikumispuudega inimestel võtmeid, siis ei olnud tõstukist ikka mingit kasu. Alles novembris jõudis liikumispuudega inimeste ühingusse 75 võtit ning soovijad said neid sealt soetada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles