Kohus lõi pretsedendi: Saaremaa surmasohver jäi süüdi kolme inimese mõrvas (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Andres Reinart kuulas kohtuotsust videosilla vahendusel. 
Andres Reinart kuulas kohtuotsust videosilla vahendusel. Foto: Karel Reisenbuk/Postimees

Pärnu maakohtu Kuressaare kohtumajas kuulutati kolmapäeval videosilla vahendusel Andres Reinarti kohtuotsus, keda prokuratuur süüdistas kolme inimese mõrvas, kelle seas oli ka üheksakuune imik. Kunagi varem pole ühtegi inimest Eestis sellise kuriteo eest mõrvas süüdi mõistetud.

Kohus nõustus prokurör Rainer Amuri küsitud karistusega ning otsustas mõista Reinartile 14-aastase vanglakaristuse, millest pisut üle aasta on mees juba ära istunud. Kohtunik Rajar Miller märkis otsuse kuulutamisel, et Reinarti tahtlikud teod olid joobes juhtimine ja kihutamine. «Ta käitus eesmärgipäraselt ja pidi aru saama, et tema tegevuse tõttu võis inimesi surma saada,» põhjendas kohtunik otsust.

Reinarti kaitsja advokaat Anu Toomemägi sõnas pärast istungit Postimehele, et juriidiliselt jääb ebaselgeks, kuidas siis tulevikus hakata piiritlema liiklussüütegu mõrvast. «Millisel hetkel tekib siis see isiku tahtlus, mis on oluline selleks, et kvalifitseerida tegu mõrvaks,» küsis Toomemägi retooriliselt. Kaitsja sõnul ei saa kohtu põhjendustega nõus olla, sest tema hinnangul ei saa need kuidagi olla tõsikindlalt tõendatud ja põhjendatud. Seetõttu kavatsetakse Toomemäe sõnul Reinarti otsus kindlasti edasi kaevata.

Prokurör on rahul

Õnnetuse järel esitati Reinartile süüdistus liikluskuriteos, ent see kvalifitseeriti hiljem ümber mõrvaks ehk tahtlikuks tapmiseks. Prokurör Rainer Amuri sõnul otsustas ta kogutud tõendeid läbi vaadates, et tegu ei saa olla liiklusõnnetusega: väga raske joove, meeletu kiiruse ületamine ja mis kõige tähtsam – liikumine vastassuunavööndisse kohas, kus see oli keelatud. Seetõttu otsustaski prokurör esitada Reinartile mõrvasüüdistuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles