Statistikaamet tahab teisele emakeelele ja rahvusele kohta rahvastikuregistris

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Statistikaameti peadirektor Mart Mägi
Statistikaameti peadirektor Mart Mägi Foto: Statistikaamet

Statistikaamet andis teisipäeval valitsuse loenduskomisjonile ülevaate rahvaloenduse ettevalmistustest. Jätkuarutelu vajab veel vaid teise emakeele ja teise rahvuse kohta käivate võimalike küsimuste lisamine ankeeti. Kuigi rahvastikuteadlase Allan Puuri sõnul on initsiatiiv võimaldada loendusel teise rahvuse ja emakeele märkimist kiiduväärt, seadis ta pakutud lahenduse kahtluse alla.

Neid teemasid arutab komisjon koos teadlastega aprillis. Loenduse meetod ning valim on kinnitatud, rahva ja eluruumide loendus toimub selle aasta lõpus.

Statistikaameti peadirektori Mart Mägi sõnul korraldatakse rahvaloendus riiklikes registrites olevate andmete põhjal. Lühikese valikuuringuga küsitakse inimestelt lisaks infot, mille kohta registrites andmed puuduvad. «Emakeel ja rahvus on kirjas rahvastikuregistris ning need tunnused sealt ka saame. Teine emakeel ja teine rahvus ei kuulu seadusest tulenevalt rahvaloendusel kohustuslikus korras küsitavate tunnuste hulka, kuid arutame teadlastega võimalust seda siiski teha. Alternatiiv oleks korraldada lõimumist puudutavatel teemadel eraldiseisev uuring, mis võimaldaks teemat süvitsi käsitleda. Kui leitakse, et teise emakeele ja teise rahvuse info on riiklikult oluline, siis pikemas vaates tuleks hakata koguma seda infot ka rahvastikuregistrisse, et teave muutuks järjepidevalt kättesaadavaks,» selgitas Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles