Pühamad kui paavst. Salapärane usulahk Eestis austab oma reegleid (2)

Copy
Missa FSPX Eesti koguduse kirikus 28. märtsil 2021. Kaader pärineb jumalateenistuse veebiülekandest.
Missa FSPX Eesti koguduse kirikus 28. märtsil 2021. Kaader pärineb jumalateenistuse veebiülekandest. Foto: Koguduse Veebikaamera.

Vanausulised ei ela Eestis sugugi ainult Peipsi ääres. Tallinna äärelinnas tegutseb sajandivanusest roomakatoliku traditsioonist kinni hoidev ja tänapäevast Vatikani trotsiv salapärane usulahk.

Pühapäevahommik Pääsküla ja Kivimäe vahel, rahulikus mändidealuses linnajaos. Umbes kell kolmveerand üksteist avaneb aiavärav ja esimesed jumalateenistuselt lahkujad astuvad tänavale. Nad tulevad missalt, kuigi valgete seintega maja ei meenuta väljast sugugi kirikut. Õigupoolest polegi see tavaline kirik ega tavaline missa. Eestis (tuntud ka kui FSSPX või Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X) viib Neitsi Maarja Puhtaima Südame kabelis – sest just seda too pealtnäha üsna tagasihoidlik majake endast kujutab – läbi missat aastasadu vana kombe kohaselt, mis on roomakatoliku kirikus II Vatikani kirikukogu järel «teatud mõttes keelatud» (tsiteerin siinkohal FSSPXi kodulehte). Võib olla kummaline mõelda, et tänapäeva Eestis erutavad kedagi otsused, mis Vatikanis aastal 1965 – seega enam kui poole sajandi eest – langetati, kuid Püha Pius X Preestrite Vennaskond paistab olevat oma leppimatuses uue missakorraga (Novus Ordo) vähemasti sama kirglik kui need väliseestlased, kes läbi kogu okupatsiooniaja Eesti Vabariigi õiguslikule edasikestmisele tuginesid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles