Vankumatu usk aitab Rakverre püstitada uut kirikut

Margus Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Rakvere Karmeli koguduse uue hoone ehitusel lõppesid esimese etapi tööd, pühakoda peaks valmima järgmisel aastal.
Rakvere Karmeli koguduse uue hoone ehitusel lõppesid esimese etapi tööd, pühakoda peaks valmima järgmisel aastal. Foto: Ain Liiva

Eestis ehitatakse praegu mitut kirikut, mis valmivad kõik suuremalt jaolt eraannetuste toel. Uus sakraalhoone kerkib Sakku ja Lootuse külla Harjumaal, aga samuti Lääne-Virumaa keskusesse Rakverre. Kolmest küllap enim kõneainet on pakkunud Rakvere Karmeli koguduse palvela ja selle juurde kuuluvate hoonete ning rajatiste ehitusprotsess.

Seda põhjusel, et ettevõtmisse on pandud lisaks palvetele arvestataval hulgal energiat ja vaeva ning märkimisväärne summa raha – praeguseks, mil seljataga on ehituse esimene etapp, rehkendatakse kulutusi üle miljoni euro.

Midagi nii ihule kui hingele

Põnev on seegi, et sugugi mitte iga kogudus ei tihkaks kõva häälega rääkida nende pühakoja katuse alla ehitatavast saunast ja jõusaalist. Karmeli kiriku keldrikorrusel on mõlemad ruumid olemas. Nii saab tõenäoliselt järgmisel aastal valmivas jumalakojas lisaks hingekosutusele tulevikus ka ihu harida ja musklirammu kasvatada. Samuti saavad koguduse noored kompleksi nende huvisid arvestava laululava.

Karmeli koguduse energilise pastori, muide kõrgepinge-elektrikuks õppinud Gunnar Kotieseni selja taha koondunud inimesed esindavad eri eagruppe ning elualasid. Nende panus uue kiriku valmimisse on Kotieseni sõnul märkimisväärne. «Kõige rohkem on panustanud rahaliselt ehitusse just meie enda koguduse liikmed. Väga palju on toetajaid välismaalt, kellest omakorda on suurim toetajaskond väliseestlased. Samuti aitavad piiritagused sõbrad ja kogudused. Loomulikult on toetanud Eesti kristlaskond ja siinsed ettevõtjad,» loetles pastor Kotiesen.

Ta lisas, et õla on pannud alla suisa võhivõõrad, nii-öelda inimesed tänavalt. Seda põhjusel, et ettevõtmine on neid kõnetanud. Ehitada tänapäeval kirikut üksnes annetuste toel tundub paljude jaoks miski, mis lihtsalt paneb kukalt kratsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles