Ökonomist Oja: teisest sambast suure summaga lahkujad tulid üllatusena (2)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Investeerimiskonto avaldus on inimesele märksa kasulikum, ütleb Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. 
Investeerimiskonto avaldus on inimesele märksa kasulikum, ütleb Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja märkis Postimehe otsesaates, et teisest pensionisambast lahkujate arv oli ootuspärane, aga väljaminev summa on suurem, kui esialgu arvati.

Kas esimese laine lahkujate hulk, mis on üks viiendik, tuli teile üllatusena või oli see ootuspärane?

See arv, kui paljud inimesed hakkavad raha välja võtma, oli varasemate uuringute põhjal ootuspärane. Probleem seisneb selles, et uuringud ei näinud ette, kui palju on inimestel raha. Varem arvati, et pigem lahkuvad need inimesed, kellel on fondis vähem raha, aga tänase tulemuse järgi on lahkunud keskmisest suurema summaga inimesed. Väljaminev summa on suurem, kui arvati.

Kuidas seda selgitada?

Paljud inimesed, kellel on seal fondis vähe raha, ei ole võib-olla teadvustanudki seda, et neil see sammas olemas on. Viimaseid andmeid ma pole näinud, aga vahepeal tehtud kokkuvõtted näitasid seda, et vanusegrupist, kellele oli liitumine kohustuslik, on pigem lahkunud need, kellel on seal rohkem raha. Tõenäoliselt neil inimestel, kellel seal fondis suurt midagi ei olnud, ei ole enam sidet Eestiga. Neil võib see konto olla olemas, aga võib-olla on nad pikemalt töötanud välismaal ja seetõttu ei ole lihtsalt tähele pannud, et neil on võimalik ka sealt lahkuda.

Lahkumisavalduste esitamise aegu tuleb veel, mis tähendab seda, et lahkujate osakaal võib veel tõusta.

See osakaal võib veel tõusta. Ma eeldan, et suurem osa soovijatest on juba taotluse teinud. Samas need inimesed, kes ei ole endale üldse teadvustanud, et neil see teine pensionisammas üldse olemas on, võivad hakata raha tulevikus välja võtma, aga nende summad on väiksemad. Uuringutes on tulnud välja huvitav asi: et vanusegrupid, kelle jaoks muutus teine sammas kohustuslikuks, ei teadnudki, et neil on see olemas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles