Ettevaatust teel – konnarände pioneerid on liikuma hakanud

Ülle Harju
, reporter
Copy
Rohukonn ületamas teed Pärnumaal Tori vallas. 
Rohukonn ületamas teed Pärnumaal Tori vallas. Foto: Aivar Ruukel

Hoolimata jahedatest ilmadest on esimesed konnad rändele asunud. Autojuhtidel tasub sellest nädalast sõita varasemast tähelepanelikumalt, et mitte konni alla ajada.

Pärnust neljapäeval Soomaale sõites märkas turismiettevõtja Aivar Ruukel Tori vallas Levi külas teel tänavu esimest korda rohukonna, kes oli võtnud nõuks laisalt volksates teed ületada.

«Hakkame sättima!» andis Ruukel sotsiaalmeedias «konnahoiatuse». Selgus, et ta polnud esimene, kes oli Pärnumaal üle tee hopsavaid konni märganud. «Ühest sain vist mööda... ei osanud neid veel oodata... teist juba oskasin oodata,» märkis üks ettevõtja sõber.

«Need on varajased ärkajad, konnarände pioneerid,» kommenteeris Eestimaa Looduse Fondi (ELF) konnatalgute kampaaniajuht Henri Timusk. «Kõige varajasemad ongi rohukonnad, teised liigid hakkavad rändama hiljem.»

Timuski sõnul võib suurem konnade ränne alata ehk selle nädala lõpupoole, kui ilmad natuke soojenevad. Rände tippaeg on tavaliselt õhtuti kella 21–23 ajal ning ränne kestab kokku umbes viis päeva.

«Neile meeldib, kui on soe ja niiske, väike vihm ei teeks paha,» seletas Timusk. «Päeva keskmine temperatuur võiks olla kümne kraadi ringis. Aga see on inimeste arvestus. Kui konnadele tuleb tunne peale, et hakkavad minema, siis nad hakkavadki minema.»

Tema sõnul on näiteid eelmistest aastatest, kui ilm on külmaks keeranud, aga see pole konni üldse seganud. «Kuna konnad on kõigusoojased, siis külmema ilmaga nad lähevad üle tee veelgi aeglasemalt, kui nad muidu lähevad,» tähendas Henri Timusk. «Seetõttu võiksid autojuhid olla veelgi tähelepanelikumad ja sõita aeglasemalt varasematest aastatest teada-tuntud konnarändekohtades.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles