Marek Strandberg: geenitestide monopol – vabaduse kirstunael (3)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Eero Vabamaegi/Postimees/

Kas Maa on lame ja ninaneelust testivõtmisega topitakse ajju meid kontrolliv kiip? Loomulikult mitte. Samas on koroonaviiruse geenitestide (ka PCR-testideks kutsutute) ainumõeldavuse kuulutajad ehk endalegi teadmata moel asunud risti ette ühiskonna taasavamise ja vabama toimimise teele. Kostab ju üsna arusaamatu väitena esialgu. Selle mõistmiseks on vaja avada konteksti.

Nimelt on tänaseks juba aastapäevad olnud võimalik lisaks geenitestile – mille puhul kulub tulemuseni jõudmiseks vähemalt päev – teha ka kiirtesti, mis annab tulemuse mõne minutiga, pealegi saab inimene seda ise teha. Sattusin enam-vähem umbes aasta tagasi osalema Tallinna linna koroonakriisiga tegeleva komisjoni istungil, kus kiirtestide kasutamise mõtte väljakäimisel pühiti see laualt kui einestamisjärgne toidupuru. Seda tegid nii terviseamet kui ka kohale kutsutud meditsiinipraktikud. Argumendiks toodi kiirtestide ebatäpsus.

Eelmisel kevadel otsustati ühiskond sulgeda ja nakatunuid oligi vähe. Geenitesti tegijad teavad, et tegemist on rikkaliku tuluallikaga. Arukamad ettevõtted siiski võtsid möödunud sügisel, kui nakatumisnäitajad taas taevasse ronima hakkasid, kasutusse kiirtestid. Kiirtestide tehnika on hästi teada ja kui testi aknakesse joonistub kaks triipu, kinnitab testitulemus nakatumist. Üsna ilmne on, et mida vähem tehakse kiirteste, seda parem elu on geenitesti tegijatel. See on lihtne majanduslik tõsiasi. Meil pole kahjuks võimalik välistada seda asjaolu ka puhkudel, kui näeme, et arusaamatul moel kerkib laustõrje kiirtestide vastu. Selliste testide vastu, mis võimaldavad saada hinnangu Covidi põdemise kohta päevi enne seda, kui saadakse tulemus selle täpsema geenitestiga.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles