ÜLEVAADE Jordaania võimud seostavad endist kroonprintsi vandenõuga

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Jordaania prints Hamzah bin Hussein kannab langevarju Wadi Rumi kõrbes 2012. aasta kevadel. Pärast kuningas Husseini surma 1999. aastal nimetas troonile kerkinud Abdullah isa soovi järgi kroonprintsiks oma poolvenna Hamzah’, kuid otsustas ligi kuus aastat hiljem ta sellelt positsioonilt kõrvaldada.
Jordaania prints Hamzah bin Hussein kannab langevarju Wadi Rumi kõrbes 2012. aasta kevadel. Pärast kuningas Husseini surma 1999. aastal nimetas troonile kerkinud Abdullah isa soovi järgi kroonprintsiks oma poolvenna Hamzah’, kuid otsustas ligi kuus aastat hiljem ta sellelt positsioonilt kõrvaldada. Foto: KHALIL MAZRAAWI / AFP / Scanpix

Jordaania võimud vahistasid seoses arvatava vandenõuga riigipöörde korraldamiseks üleeile ligi paarkümmend inimest, nende seas kuningas Abdullah II lähikondsed, ning riigi endise kroonprintsi Hamzah bin Husseini väitel on ta koduarestis.

Jordaania välisminister Ayman Safadi ütles eile pressikonverentsil, et riigi luure nurjas viimasel hetkel sidekanaleid pealt kuulates kuritahtliku vandenõu. «Sellega oli selge, et nad liikusid kavandamiselt ja planeerimiselt tegevusse,» lausus Safadi. Tema sõnul on vahi all 14–16 inimest, vahendas uudisteagentuur AP.

Jordaania endine kroonprints, 2004. aastal kuningas Abdullah’ otsusega selle tiitli kaotanud 41-aastane Hamzah bin Hussein väidab, et ta on pandud koduaresti. Üleeile oma advokaadi vahendusel BBC-le edastatud videoläkituses eitas ta seotust vandenõuga.

Prints Hamzah’ sõnul on tema abilised kinni peetud, temal ja tema perel keelatud lahkuda al-Salaami paleest Ammani lähistel ning tema suhtluskanalid on piiratud, kuna ta olla viibinud kohtumistel, kus on kritiseeritud valitsust või kuningat.

Videopöördumises sarjas prints teravalt Jordaania ladvikut, mainimata siiski otsesõnu oma poolvenda, 59-aastast kuningas Abdullah’t.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles