Liia Rebane, Arvi Hamburg: teeme teaduse ja inseneeria noortele nähtavaks (2)

Copy
Emanuel Nobel, kelle järgi loodav Eesti teadus- ja tehnikakeskus Nobel on nime saanud.
Emanuel Nobel, kelle järgi loodav Eesti teadus- ja tehnikakeskus Nobel on nime saanud. Foto: Internet

Loodav Eesti teadus- ja tehnikakeskus Nobel oleks üks võimalik lahendus teadlaste ja inseneride puuduse vähendamisel, kirjutavad kunstiteaduste doktor Liia Rebane ja tehnikateaduste doktor Arvi Hamburg.

Elame maailmas, mis muutub väga kiiresti; maailmas, mida juhivad Google ja Facebook; maailmas, kus räägime inimeste «häkkimisest» ja robot-arstidest; maailmas, mis vajab nutikaid ja uudseid lahendusi inimkonna ees seisvatele probleemidele.

Ajaloo murrangulised ajad on inspireerinud ja koondanud nii teadlasi kui ka insenere panustama muutuste tegemisesse. Küsimus on, kas ja kuidas Eesti maailmas ja muutustes kaasa räägib. Kas tahame teha maailma muutvaid avastusi või jääme lootma sellele, et keegi kuskil mujal teeb need ära ja viskab ka meile mõne raasukese?

Eestis süveneb aasta-aastalt tehnikavaldkonna spetsialistide – inseneride, tehnoloogide jt – nappus, mis pärsib majanduskasvu. Ettevõtjad, erialaliidud ja tööandjad tõdevad, et ettevõtete järelkasvuprogrammid ei taga valdkonna konkurentsivõimet.

Eesti hariduse infosüsteemi andmetel on kõrghariduse esimese astme tehnika, tootmise ja ehituse õppesuunal vastuvõetud üliõpilaste arv viimase viie aasta jooksul vähenenud 25 protsenti, lisades juurde õpingute katkestajad, on lõpetajate arv veel kolmandiku võrra väiksem. Tööjõuvajadus ületab märkimisväärselt koolituspakkumist, seega oleme ummikteel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles