ÜLEVAADE Euroopa Liit kritiseerib Gruusia parteide otsustamatust

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Gruusia parlamendi esimees Artšil Talakvadze pressikonverentsil ­pärast teist korda nurjunud läbirääkimisi.
Gruusia parlamendi esimees Artšil Talakvadze pressikonverentsil ­pärast teist korda nurjunud läbirääkimisi. Foto: VANO SHLAMOV / AFP / Scanpix

Euroopa Ülemkogu presidendi läkitatud diplomaadi Christian Danielssoni teinegi katse lepitada Gruusia poliitikuid kukkus läbi, mistõttu kostab Brüsselist ähvardusi rahakraanid kinni keerata.

Kuna märtsi alguse kohtumised ei kandnud vilja, sõitis Danielsson läinud kuu lõpus Thbilisisse tagasi, ent juba mõni päev hiljem esitatud protokollis oli ta sunnitud möönma, et ükski erakond ei suutnud pakutud lahendusega tervikuna nõustuda. Rootsi diplomaat teatas eelmisel kolmapäeval pressikonverentsil, et Brüsselisse naastes on ta vähemalt kindel, et Gruusias on elujõuline kodanikuühiskond ning riigil on ükskord potentsiaali trajektoori muuta.

Osalised ei kirjutanud alla Danielssoni esitatud dokumendile, mille eesmärk oli Gruusia poliitiline kriis lahendada. Pärast kaheksatunnist kohtumist süüdistasid võimupartei Gruusia Unistus ja opositsioon teineteist ettevõtmise põhjalaskmises.

Danielsson läks Gruusiasse ettepanekutega, mille hulgas olid valimis- ja kohtureform, parlamendis sisulise vastutuse jagamine ning tulevikus õiglaste valimiste korraldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles