ÜLEVAADE Venemaa relvastab veresauna korraldavat Myanmari huntat (2)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Venemaa asekaitseminister Aleksandr Fomin sai Myanmari vägede ülemjuhatajalt Min Aung Hlaingilt kingituseks mõõga.
Venemaa asekaitseminister Aleksandr Fomin sai Myanmari vägede ülemjuhatajalt Min Aung Hlaingilt kingituseks mõõga. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Venemaa soovi ehitada Myanmari huntaga veel tugevamaid sidemeid pole kõigutanud ei sõjaväe 2017. aasta genotsiid rohingjade vastu, eelmise aasta lõpus valla päästetud vägivald Kagu-Myan­maris elavate karenite kallal ega ka rahumeelsete meeleavaldajate ja nende laste tapmine.

Üle-eelmisel nädalavahetusel tähistasid Myanmari julgeolekujõud pealinnas Naypyidaw’s sõjaväeparaadiga relvajõudude päeva, mis märgib vastuhaku algust Jaapani okupatsioonile Teise maailmasõja ajal.

Kui tavaliselt osalevad paraadil ka välisohvitserid ja diplomaadid, siis praegune režiim ei ole rahvusvaheliselt tunnustatud, mistõttu võtsid tänavu üritustest osa vaid kaheksa välisdelegatsiooni, nende seas Hiina, India ja Venemaa. Venemaad esindas asekaitseminister Aleksandr Fomin.

«Teie, härra ülemjuhataja, võtsite eelmisel aastal osa meie Suure Isamaasõja 75. aastapäeva võiduparaadist ja see visiit on meie vastus sellele. Oleme ühendatud nende sündmustega ja oma rahva võitluses Hitleri fašismi ja Jaapani militarismi vastu,» ütles riikliku telekanali Zvezda andmetel Fomin päev enne paraadi Myanmari relvajõudude ülemjuhatajale Min Aung Hlaingile.

«Samal ajal kui teised suurvõimud, nagu USA, Hiina, Euroopa Liit (EL) ja Kagu-Aasia Maade Assotsiatsioon (ASEAN), ei ole jõudnud konsensusele, kuidas sõjaväepöördele reageerida, on Venemaa nii tegudes kui ka sõnades huntat toetanud,» kirjutas Bangkok Postis Kagu-Aasia pikaaegne poliitikavaatleja Kavi Chongkittavorn.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles