Marjamaa talus möllas punane kukk

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Marjamaa talus hävis tules marjade kaalumise ja ladustamise hoone ning töölistele mõeldud söögimaja. Leeke kandus ka marjapõllule.
Marjamaa talus hävis tules marjade kaalumise ja ladustamise hoone ning töölistele mõeldud söögimaja. Leeke kandus ka marjapõllule. Foto: Margus Ansu

Kastre vallas asuva Marjamaa talu peremees Tõnu Oks kuulis laupäeva ööl vastu pühapäeva, et koer haugub imelikult, ning õuest kostis ka kahtlast praksumist. Aknast välja vaadates nägi ta, et kaks põlluäärset hoonet on laustules.

Häirekeskus sai sellest tulekahjust teate 4. aprillil kell 0.59. Tugev tuul oli süüdanud kulu ning põleng ähvardas elumaja.

Malevlased ei saa tulla

Päästjate saabudes oli täisleekides söögimaja ja marjakuur. Kulupõlengu oli peremees suutnud piirata. Hoonejäänuste kustutamine lõpetati kell 2.48.

«Päästeamet tuli väga kiiresti, aga päästa polnud enam suurt midagi,» sõnas Oks. Tules hävis marjamaja, kus suviti kaaluti marju ning kus olid ka mõned külmikud, marjakastid ja säilituskarbid. Maatasa põles ka suur söögimaja, kus Oks toitlustas suviti Marjamaa talus abis käinud töölisi ja malevlasi.

«Seda ilmselt nii hästi korda ei saa, et saaksin malevlased sel suvel tallu appi võtta,» arvas Oks. Söögimajas oli suur saal, kolm WCd ning duširuum. Ka oli panipaigas hulk voodipesu.

Minu elu ongi selline, et pole aega taga nutta, vaja on vaadata seda, mis ees ootab.

Tõnu Oks, Marjamaa talu peremees

Oks hoidis seal ka muru­traktoreid ning suuskade määrimise vahendeid ja määrdepukki. Kõik need jäid tulle. «Õnneks ma sinna trimmereid ei viinud, muidu oleks need ka tulle jäänud,» leidis Oks halvas olukorras ka ühe hea asja.

Ilmselt sai tulekahju alguse elektrisüsteemist, päev varem oli Oksa tütar pannud majas tööle radiaatori, teisi seadmeid neis hoonetes vooluvõrgus ei olnud.

Tules hävinud hooned olid kindlustatud. Kuid peremees ei looda, et ta algavaks hooajaks need taastatud saab. «Ilmselt kaalumiseks panen püsti telgilaadse varjualuse ja toitlustuseks ehitan ka kas telgi või midagi taolist,» arvas ta.

Päästeametnikud käisid veel eile sündmuskohta vaatamas, et välja selgitada, millest täpselt tuli alguse sai. Talu peremees kahtlustab, et tulekahju sai alguse vooluvõrgu rikkest.
Päästeametnikud käisid veel eile sündmuskohta vaatamas, et välja selgitada, millest täpselt tuli alguse sai. Talu peremees kahtlustab, et tulekahju sai alguse vooluvõrgu rikkest. Foto: Margus Ansu

Mõtted juba suves

Väga suurt mureokast peremehel tulekahju pärast hinges pole, ta mõtted on hoopis algavas hooajas. «Minu elu ongi selline, et pole aega taga nutta, vaja on vaadata seda, mis ees ootab,» lausus ta.

Siiski tunnistas peremees, et tulekahju juhtus kehval ajal, sest eelmine aasta ei olnud talul kuigi edukas. «Eelmisel aastal oli võimul see «tubli valitsus», kes lasi pool saaki ära mädaneda,» sõnas Oks. Ta pidas silmas, et mullu ei saanud marjakasvatajad appi kutsuda töölisi Ukrainast.

Suveks on tal juba otsitud uus sats Ukrainast pärit marjakorjajaid, kuna need, kes varem abis käisid, nüüd enam tulla ei saa, sest mullu suvel tuli neil otsida uus töö.

Oks loodab tänavu head saaki, sest kui juba praegu marjapõõsaid vaadata, annab vaatepilt selleks alust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles