Tõnu Kalvet: Eesti vene hariduse päästjaks sobib Jaanilinn

Tõnu Kalvet
, tõlkija
Copy
Tõnu Kalvet.
Tõnu Kalvet. Foto: Meelis Adamson

Nende jaoks, kes ei taha, et kogu haridus Eestis muudetaks riigikeelseks, tuleb rajada gümnaasiumimõõtu õppeasutus Narva jõe idakaldale, kirjutab tõlkija Tõnu Kalvet (Eesti Vabaduspartei – Põllumeeste Kogu).

Kõik geniaalne on lihtne, tõdeb üks rahvusvaheliselt tuntud rahvatarkus. Seda tunnevad ka eestlased ja venelased. Seda kummalisem on, et nii tuntud rahvatarkust pole vaevutud rakendama Eesti venekeelse hariduse murede lahendamisel. Selle asemel on raisatud nii aega kui närve vastastikustele viljatutele süüdistustele. Ometi on lahendus väga lihtne.

Eestis on täiesti arvestatav hulk venelasi, kes ei taha, et kogu haridus Eestis muudetaks riigikeelseks. Nende tarbeks tuleb rajada gümnaasiumi mõõtu õppeasutus Narva jõe idakaldale – Jaanilinna. Algklassidest kuni lõpuklassini välja. Õpilasi viiks sinna ja tooks sealt bussid. Ida-Virumaa vene õpilased korjaks kokku vajalik hulk koolibusse ja sõidutaks nad siis kas ajutise kontrolljooneni või – kokkuleppel Vene võimudega – suisa Jaanilinna, otse koolimaja ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles