TTJA: korrastamata mänguväljak võib olla eluohtlik

Copy
Laste mänguväljak
Laste mänguväljak Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) paneb kinnistuomanikele südamele, et õnnetuste vältimiseks tuleb avalikud mänguväljakud enne hooaega korrastada.

TTJA järelevalve tulemustest selgub, et avalike mänguväljakute peamised rikkumised on katkised, kulunud ja seega ohtlikud seadmed. Mullu jaanuarist kuni tänavu märtsini viis amet läbi 13 avaliku mänguväljakuga seotud järelevalvemenetlust, ühe menetluse seoses skateparkiga ning kaks seoses seiklusradadega.

TTJA ehitusosakonna juhataja Kati Tamtik loetles üles menetlusest selgunud peamised puudused. «Mänguväljaku seadmete ja turvaalade ebapiisav hooldus, kulunud ja katkised seadmed, lisaks veel ka nõuetele mittevastavad seadmed, kus näiteks on esinenud ka kaela takerdumise oht. Neid kõiki saab käsitleda omanikukohustuste rikkumisena,» ütles Tamtik. 

Nii vanadel atraktsioonidel kui ka uutel seadmetel, mille puhul on tehtud vigu seadmete paigaldamisel, võib esineda kohti, kus kõrgustes ronimisel võib tekkida pea ja kaela takerdumise oht. Lämbumisoht võib tekkida, kui lapse pea peaks kõrgustes redelipulkade või seadmete osade vahele kinni jääma.

Sellega seoses laekus eelmise aasta jaanuarist kuni tänavu märtsini TTJA-le teade ühe õnnetuse kohta, kus laps sattus poomisohtu vana metallist ronimisredeli pulkade vahel. Selle juhtumi puhul eemaldati seade kohe pärast õnnetuse juhtumist. 

«Vanade, nii-öelda nõukogudeaegsete mänguväljaku seadmete osas juhime tähelepanu, et need võivad kujutada endas teatavat ohtu, kuid neid ei pea ilmtingimata eemaldama, kui leitakse mõni teine viis nende ohutuks muutmiseks,» lausus Tamtik ja lisas, et näiteks liiga kitsaste redelipulkade vahede puhul võib osad redelipulgad eemaldada, nii muutuvad vahed suuremaks.

Lisaks laekus TTJA-le teade ka skateparkis juhtunud õnnetusest, kus laps kukkus ja vajas arstiabi skatepargi katendis oleva augu tõttu. 

Amet  tuletab avalike mänguväljakute omanikele meelde, et enne mänguväljakute aktiivset kasutusaega tuleb mänguväljakud korrastada ja hooldada.

Avalikuks mänguväljakuks loetakse mänguväljakut, millel on lastele vaba juurdepääs ning selle omanik ei kontrolli, kes ja mis hetkel mänguväljakut kasutab. Sellisteks mänguväljakuteks on ka korterelamute juures olevad mänguväljakud. Avalikud mänguväljakud on ehitusseadustiku mõistes ehitised ning neile kehtib üldine ehitiste ohutuse printsiip – mänguväljak peab olema igal ajahetkel ohutu ning selle ohutuse ja korrashoiu eest vastutab mänguväljaku omanik. Korterelamute juures olevate mänguväljakute puhul, kus mänguväljak on kaasomandis, vastutavad korteriomanikud ühiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles