Vangil haige isa juurde mineku keelanud vangla peab kahjutasu maksma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murru vangla.
Murru vangla. Foto: Liis Treimann

Riigikohtu otsusel peab Murru vangla maksma kinnipeetavale kahjutasu, kuna keeldus vangi lubamast lühiajalisele väljasõidule oma surmavalt haige isa juurde.

Kinnipeetav Andrei Golofastov esitas 2009. aasta 5. jaanuaril Murru vangla direktorile taotluse lühiajaliseks väljasõiduks sama aasta 12.-16. jaanuarini seoses isa raske haigusega. Direktor jättis aga taotluse rahuldamata, tuues välja, et vangi on kohtulikult karistatud kolmel korral, lisaks on teda kolmel korral karistatud alkoholiseaduse alusel. «Kinnipeetava väljasõit ohustaks üldist õiguskorda, kuna vangla ei ole veendunud kinnipeetava õiguskuulekas käitumises lühiajalisel väljasõidul viibides,» lisas vangla direktor.

Golofastov ei nõustunud vangla direktori otsusega ja esitas vaide, mille läbi vaadanud justiitsministeerium otsustaski selle rahuldada ja tegi vangla direktorile korralduse kinnipeetava taotluse asjus uue otsuse langetamiseks. «Käskkirjast ei nähtu, et vangla oleks hinnanud erakorralise väljasõidu vajalikkust ja põhjendatust ning sellest tulenevalt kaalunud väljasõidu võimalikkust. Otsuse tegemisel ei ole arvesse võetud kõiki asjas tähtsust omavaid asjaolusid ning kaalumine on läbi viidud puudulikult,» leidis ministeerium.

Vang sai psühholoogilise trauma

29. jaanuaril aga Golofastovi isa suri ja seetõttu langes ära ka põhjus väljasõiduks. Küll aga esitas Golofastov 2010. aasta 19. veebruaril vanglale nõude tasuda talle mittevaralise kahju eest 100 000 krooni. Vangla keeldumise järel pöördus Golofastov hagiga Tallinna halduskohtusse, kinnitades, et vangla tekitas talle mittevaralist kahju, kuna tal ei olnud võimalik hüvasti jätta oma sureva isaga. «Kuna vangla oli teadlik kaebaja isa raskest haigusest, tekitas vangla talle lühiajalisele väljasõidule loa andmisest keeldumisega psühholoogilise trauma. Selle tõttu kaebaja pidi 35 päeva vangla haiglas viibima,» märkis vang.

Tunamullu 14. detsembril rahuldaski halduskohus kaebuse osaliselt, mõistes vanglalt Golofastovi kasuks välja 5000 krooni, kuna leidis, et vangla käitumise ja kinnipeetava hingeliste kannatuste vahel on seos olemas.

Seepeale pöördus Murru vangla apellatsioonkaebusega Tallinna ringkonnakohtusse, kuid ka teise astme kohus jättis halduskohtu otsuse jõusse. Siis kaebas vangla riigikohtule, kuid kõrgeim kohtuaste jättis esmaspäeval avaldatud lahendiga haldus- ja ringkonnakohtu otsused sisuliselt muutmata ja seega ka vangla kaebuse rahuldamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles