Õhusaasteainete heitkogused on Eestis vähenemas

Postimees
Copy
Tallinna Tehnikaülikool. CO2 test.
Tallinna Tehnikaülikool. CO2 test. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Keskkonnaagentuuri äsjailmunud raporti «Eesti õhusaasteainete heitkogused aastatel 1990-2019» kohaselt on õhusaasteainete heitkogused Eestis langustrendis.

Mahukast ülevaatest selgub, et ligi kolmekümne aastaga on vähenenud kõigi analüüsitud saasteainete heitkogused. Heitkogused vähenevad ka tänu heite püüdeseadmetele ja uutele tehnoloogiatele.

«2019. aastal mõjutas heitkoguste vähenemist elektritoodangu langus, mille tingis kõrgel püsinud kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguste ühiku turuhind,» kommenteeris keskkonnaagentuuri andmehaldusosakonna juhtivspetsialist Elo Mandel. 

Heitkoguste andmed pärinevad iga-aastastest keskkonnaloaga ettevõtete esitatud aruannetest. Lisaks esitatud andmetele hinnatakse heitkoguseid ka paiksetest heiteallikatest või teatud suuremat pindala katvatest heiteallikatest, milleks on põllumajandus, liikuvad heiteallikad ja kodumajapidamised. 

Ülevaade põhineb Euroopa Komisjonile, Euroopa Keskkonnaametile ja Piiriülese õhusaaste kauglevi Genfi konventsiooni (CLRTAP) sekretariaadile esitatud inventuuriaruande heitkoguste trendi peatükil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles