ERR: Keskerakond proovis hämara minevikuga Teet Soormi MESi nõukokku saada

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson ja Teet Soorm
Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson ja Teet Soorm Foto: Raigo Pajula

Keskerakond püüdis Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõukokku suunata omastamise ja rahapesu kahtlustusega uurimise all olnud Teet Soormi, väitis ERR.

Rakvere Lihakombinaadi omanikfirma endine tegevjuht, Euroopa Komisjoni energeetikavoliniku Kadri Simsoni elukaaslane oli MESi nõukogus ka kuni 2017. aasta novembrini. Keskkriminaalpolitsei pidas Soormi ja teise toonase HKSCani Estonia juhi Mati Tuvi majanduskuritegudes kahtlustatavatena kinni, kuid poolteist aastat hiljem lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse nende suhtes.

Soorm oli sunnitud uurimise tõttu MESi nõukogust lahkuma, lisaks kaotas ta toona töö lihakombinaadi omanikfirma HKScani tegevjuhina ja positsiooni seakasvatajate liidu juhatuses.

Ettevõtetel oli Soormi vastu enam kui kahe miljoni euro suurune nõue alusetult välja makstud aastaboonuste eest. Kohtuvälise kokkuleppena pidi Soorm tasuma riigituludesse 25 000 eurot.

Ametlikku ettepanekut Soorm MESi nõukokku tagasi saada maaeluminister Urmas Kruusele (RE) ei tehtud, kuid ERRi väitel proovis Keskerakonna peasekretär Andre Hanimägi teda sinna siiski suunata.

«Tegemist on ikkagi maaelu ja põllumajanduse valdkonnas tunnustatud inimesega, kes teab, mis see maaelu on. Seepärast võis ta nimi ka läbi käia,» põhjendas Hanimägi. Ta kinnitas, et ametlikku pakkumist Soorm nõukokku nimetada tema teinud ei ole, ning lisas: «Neid nimesid on tõesti olnud mitmeid läbi nende mõtete, kes on olnud nõukogus pädevad inimesed. Täna on need valikud tehtud. MES-i nõukogu on ministri poolt nimetatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles