Armastatud laulud läksid meeleavaldusel käiku ilma loata (34)

Priit Pullerits
Copy
Laulja Siiri Sisask paneb pahaks oma laulu kasutamist propagandaks, selle asemel et kõik paneks maskid ette ja kaitseks ühiskonnas nõrgemaid. 
Laulja Siiri Sisask paneb pahaks oma laulu kasutamist propagandaks, selle asemel et kõik paneks maskid ette ja kaitseks ühiskonnas nõrgemaid. Foto: Remo Tõnismäe

Kui kümme aastat tagasi tõstis Siiri Sisaski loodud ja ühendkooridega esitatud «Mis maa see on» laulupeol kümned tuhanded eestlased härdas ühtsustundes oma istmeilt aupaklikult jalgele, siis nüüd tunneb Sisask enda sõnul, et tema empaatilist lugu on kasutatud hoopis vastandamiseks, ja liiati temalt selleks luba küsimata.

Sisaski muusika ja Peeter Volkonski sõnadega 1990ndate teises pooles «Mahtra sõja» vabaõhuetenduse jaoks kirjutatud lugu on üks neist eesti autorite muusikapaladest, mis on kõlanud valjuhääldeist juba märtsikuu viimasest päevast saati Toompea lossi ette kogunenud meeleavaldusel, kus on protestitud väidetava politseiriigi kehtestamise ehk nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse muutmise vastu.

Sisask ei ole põrmugi päri oma laulu «Mis maa see on» mängimisega sel poliitilisel meeleavaldusel, kuhu üleeile kogunes eri hinnanguil 500 kuni 1000 inimest, sest ta ei pea seda mingiks protestilooks, samuti ei toeta ta riigikogu hoone ees väljendatud seisukohti. «See laul ei ole kindlasti millegi vastu, vaid enesesse vaatamiseks ja rahvana kokkuhoidmiseks,» ütles ta. «Leian, et praegu ei ole see koht, kus öelda, et tuleb politseiriik. Meil on vaja kaitsta inimesi [koroonaviirus]haiguse eest.» Ta taunis, et paljud protestiüritusel osalejad ei kanna maski.

Sisask ütles, et keegi ei ole tema laulu kasutamiseks Lossi platsil peetaval meeleavaldusel luba küsinud, ning lisas, et kui küsitaks, siis ta seda luba ei annaks.

Vastuseta küsimused

Meeleavaldusel on kõlanud ka näiteks Curly Stringsi lugu «Kauges külas», mille muusika on kirjutanud Eeva Talsi. Ansambli liige Villu Talsi teatas, et neiltki ei ole keegi selleks luba küsinud, ning kuna nemad ei tee ideoloogilisi lugusid, ei taha nad end ja oma loomingut rakendada ka poliitilise vankri ette.

Meeleavaldus riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO:
Meeleavaldus riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO: Foto: Madis Veltman
Meeleavaldus riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO:
Meeleavaldus riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO: Foto: Madis Veltman
Meeleavaldus Riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO:
Meeleavaldus Riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO: Foto: Madis Veltman
Meeleavaldus Riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO:
Meeleavaldus Riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO: Foto: Madis Veltman

Eesti Autorite Ühingu muusikateoste avaliku esituse osakonna juht Airi-Ulrike Lillevälja kinnitas, et neilt ei ole samuti mitte keegi, kes võiks olla seotud Toompeal käiva meeleavaldusega, küsinud luba, et autorite ühingusse kuulujate teoseid juba üheksa päeva väldanud üritusel kasutada. Ta seletas, et avaliku ürituse korraldajad peavad selleks sõlmima autorite ühinguga lepingu.

Postimees saatis eile varasel pärastlõunal Toompea meeleavaldusele kutsuva Vaba Eesti kogukonna meiliaadressile järelepärimise, miks nad on kasutanud laule loata, ning juhul, kui see nende väitel nii ei ole, siis näidata autorite ühinguga sõlmitud lepingut. Lehe trükkimineku ajaks vastust järelepärimisele ei saabunud.

Samuti helistas Postimees eile kolm korda meeleavalduse läbiviimisega väidetavalt seotud William Kovalile ning saatis talle telefonisõnumi palvega ühendust võtta, kuid vastust ei tulnud.

Politsei uurib asja

Politseiameti pressiesindaja Tuuli Härson ütles, et politsei on alustanud Lossi platsi meeleavaldustel avaliku koosoleku korraldamise nõuete rikkumise kohta kaks väärteomenetlust, sest koosolekud on olnud registreerimata, neil kasutatakse helivõimendust ning puudub määratud korrapidaja, kes vastutaks osalejate turvalisuse eest. Praegusel koroonapiirangute ajal tohib välitingimustes pidada avalikke koosolekuid üksnes juhul, kui seal ei osale rohkem kui kümme inimest.

Meeleavaldusel on kõlanud ka Tõnis Mäe ärkamisaegne suurlugu «Koit». Mägi ütles, et ajal, mil valitseb nagunii suur segadus, las inimesed mängivad ja laulavad pealegi tema «Koitu». «Küllap nad tunnevad vähemalt mingitki tuge,» ütles ta. «Mina olen nende poolt.» Küll aga taunis Mägi seda, et Toompeal on ennast rahva sekka sättinud ka igasugused energiapüüdjad ja -jagajad ning mõned nn oraatorid, kelle sõnakasutus ja üliemotsionaalsus teda häirib.

Meeleavaldus riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO:
Meeleavaldus riigikogu ees 8. aprillil 2021. FOTO: Foto: Madis Veltman

«See kõik on kunagi ajaloos olnud, ja kuhu see viib, on ju teada,» ütles Mägi. «Kurb on. Inimesed on jäetud juhita!»

Muusikateose ettekandega meeleavalduselaadsel üritusel, kus on 301–600 ja 601–1000 inimest, teeniksid autorid ürituse korraldajailt autorite ühingu kaudu vastavalt 13 ja 20 eurot päevas. Sisask ütles, et tema ei hakka «Mis maa see on» loata kasutamise kohta politseile avaldust tegema, sest asi pole rahas. Tema paneb pahaks oma laulu kasutamist propagandaks, selle asemel et kõik paneks maskid ette ja kaitseks ühiskonnas nõrgemaid.

Autorite ühingu esindaja Lillevälja avaldas arvamust, et vaevalt õnnestub politseil välja selgitada, kes Lossi platsi meeleavaldusel muusika mängima pani ja kes sedasi autoriõiguse seaduse rikkumise eest vastutab.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles